måndag, oktober 20, 2008

Lite överspelat kanske...

men ändå ännu relevant.

Läser nämligen på DiePresse.com att Le Clézios författarskap bara är en parfymerad social kitsch och att han har fått priset bara för att han, liksom Svenska akademin, har sina sympatier lätt vänstervridna. Detta trots att Nobelpriset ska vara fristående från politik, bland annat. Det står också att Le Clézio bara är världberömd i Paris...

Ingen tvekan om att Die Presse är missnöjd med valet av årets nobelpristagare. Och Horace Engdahl har de inte heller mycket till övers för, inte bara på grund av hans klantiga USA-litteraturuttalande. Det är sällan man läser en så översvallande negativ kommentar i samband med Nobelpriset. En intressant läsning för den som kan tyska.

2 kommentarer:

AnnCharlott sa...

Jag kan inte tyska och har således inte läst den artikel du hänvisar till. Men det där med vänstervridning kanske kan stämma. Ja, inte vet jag om akademin är vänstervriden, men en hel del av senare års pristagare har definitivt dragit åt det hållet. Pinter och Dario Foo tex.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Ja, det är ungefär det resonemanget de för i artikeln. Att det finns en tendens är svårt att förneka. Men vat vet man, egentligen.