lördag, oktober 11, 2008

Kaxiga fåglar

Fotografen Brutus Östling har gjort det igen - överträffat sig själv! Jag trodde inte att det var möjligt, men hade lyckligtvis fel. Hans femte bok Kaxiga fåglar - Personligheter och relationer i fågelvärlden är i precis samma toppklass som föregångarna (Mellan vingspetsarna, Pingvinliv, Fantastiska fåglar, Örnarnas rike).

Brutus Östling berättar om tillkomsten av Kaxiga fåglar

Man behöver inte vara fågelnörd av högsta rang för att ha behållning av Brutus Östlings fotoböcker och Kaxiga fåglar är inget undantag. Även om du knappt kan skilja på en gråsparv och en mås så är Brutus Östlings fotografier något för dig. Hans böcker är en förstklassig inträdesbiljett till fågelvärden och man sitter på första bänken. Det är spänning, elegans och igenkänning av livets goda och onda. Det är former, färger, stillhet och action.

Som tur är så har Brutus Östling redan från början insett att även om en bild ibland kan säga mer än tusen ord, så finns det anledning att kombinera dessa två. I hans fotoböcker är ordet minst lika viktigt som bilden. Och jag vill sträcka mig så långt som att säga att det är fråga om en fulländad symbios mellan textförfattarnas fanstastiska texter och Östlings världsklassiga fotografier. Det är olika personer som har skrivit texterna i Östlings samtliga fotoböcker. I Kaxiga fåglar är det Staffan Ulfstrand, professor emeritus i zooekologi, som har gett bilderna sin röst.

Tillsammans presenterar duon Östling & Ulfstrand fågelvärldens olika personligheter för oss, för precis som människor är även fåglar individer. Några av dem är verkligen kaxiga tuffingar. Det finns mobbare och mobboffer, det finns härskare och undersåtar, det finns de som gärna vill bestämma och de som finner sig i det mesta. Det finns smarta fåglar och det finns de som är mindre klyftiga. Kaxiga fåglar är en mycket fascinerande och intressant läsning som ibland ställer ens fågelfördomar på sin spetts.

"Unga örnar har en oerhört hög dödlighet. Det är inte så konstigt, för när man ser en ung havsörn försöka fånga ett till synes enkelt byte som en skadeskjuten and eller en halvt strandsatt gädda, har plötsligt begreppet klantighet fått konkret skepnad."

Jag gillar Staffans Ulfstrands lättsamma sätt att skriva och inte minst hans humor och ironi. Det är även kul med lite kuriosa och små anekdoter.

"Fågelvärldens primater har kråkfåglarna kallats. /.../ Mer än en korpforskare har medgivit att hon eller han ibland känt sig begåvningsmässigt underlägsen sina studieobjekt. Det är inte lätt att göra experiment med alltför klyftiga djur, brukar dessa forskare sucka, de verkar fatta poängen och se till att hela arrangemanget går åt pipan."

Trots, eller kanske tack vare, lättsamheten är texterna bildande och späckade med spännande fakta. Jag blir hela tiden mer och mer nyfiken medan jag läser och vill bara fortsätta. Man kan läsa boken från pärm till pärm precis som vilken annan bok som helst, men kan också bläddra lite fram och tillbaka och läsa än här, än där. Om och om igen, för varje gång hittar man något nytt.

Kaxiga fåglar består av nästan 200 sidor text och bild i stort format (ungefär A3) och "handlingen" är uppdelad i åtta kapitel med talande titlar som till exempel Vacker, stark, rik eller Lek på blodigt allvar eller Fjädrarna gör fågeln.

Sist men inte minst är Östlings böcker ett viktigt inlägg i debatten om miljöförstöring och om flera arters hotade överlevnad.

Besök gärna Brutus Östlings hemsida.

Köp boken på Bokus eller på AdLibris.