söndag, oktober 12, 2008

Boksamlingsbygge

  • Vad består er boksamling av och hur fungerar det att kompromissa ?
  • Finns det någon strategi i hur ni bygger upp er boksamling och har den ändrats utmed åren?

Det frågar Amoroso på sin blogg och törstar efter att få läsa våra (=bokbloggarnas) svar.

Min boksamling består av tre "avdelningar", kan man säga.

En avdelning är tjeckisk litteratur som innehåller favoriter som jag inte har kunnat skilja mig ifrån vid flytten till Sverige och som visserligen har minskat något genom åren (min boksmak ändrades) och ytterligare flyttar, men den gyllene kärnan kommer nog att kvarstå i oförändrad form lång tid framöver. Även nykomlingar finns, så klart. Men den direkta importen av böcker på tjeckiska är av naturliga (läs: viktmässiga) skäl ganska begränsad.

Nästa avdelning är en bokhylla innehållande facklitteratur om språk, litteraturvetenskap, trädgård och konst samt diverse lexikon och uppslagsverk för allmänbildningens skull. Det bokbeståndet är minst föränderligt. Jag vet vad jag behöver och det har jag. Nya inköp här styrs ganska strikt av behovet. Spontana inköp förekommer inte.

Den mest "problematiska avdelningen" är skönlitteraturen. Det är här det ständigt händer grejer. Tidigare brukade jag köpa alla böcker som jag ville läsa men det visade sig inte vara hållbart i längden. För många böcker förblev olästa och upptog plats, vilket föranledde en rejäl rensning. Om en bok lyckades förbli oläst under flera års tid, åkte den ut.

Numera köper jag endast böcker som jag verkligen vill äga och som dessutom uppfyller minst ytterligare ett krav: att jag förhoppningsvis vill läsa boken i fråga mer än en gång och/eller att även maken och sonen kan gilla den.

Jag skulle ljuga om jag påstod att jag inte faller för spontana och icke genomtänkta inköp, men att jag köper en bok som jag aldrig har hört talas om är ganska sällsynt, faktiskt. Däremot bekymrar mig allt mer att böcker har på sätt och vis blivit färskvara. Nyheter, nyheter, nyheter. Måste-läsa-genast-syndromet. Tvång. En bok som kom ut för ett par år sedan och inte är en klassiker är inte längre så intressant ur köpsynpunkt. Det är tråkigt. Jag gillar inte den utvecklingen. Ändå kommer jag på mig själv ibland att jag resonerar så.

Strategin för hur man bygger upp sin boksamling kanske inte förändras så ofta under ens livstid, men däremot föremålen för ens intresse. Man mognar i sin boksmak, upptäcker nya världar, tröttnar på de gamla. Så är det för mig. Därför rensar jag ibland, vill inte ha några dammsamlare.

Att kompromissa om bokinköp behövs inte hemma hos mig, för jag har tack och lov monopol på den aktiviteten. Fungerar utmärkt.