måndag, september 22, 2008

Livet på en kylskåpsdörrJag tycker om när det då och då dyker upp en bok som redan till utseendet skiljer sig från alla andra böcker, som till exempel Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers.

Bokens post-it-lappsgula sidor och meddelandekorta texter på varje enskild sida understryker den lyckade symbiosen mellam form, innehåll och titel. Romanen handlar om femtonåriga Claire och hennes ensamstående mamma, om deras liv tillsammans - eller snarare deras liv utan varandra. För det är nämligen så att Claire har fullt upp med skolan, kompisar och förälskelsen, medan mamman är ständigt på jobbet. Så de ses nästan aldrig. I stället kommunicerar de via medelanden som de sätter upp åt varandra på kyskåpsdörren. Mamman har ingen mobil, hon skulle ändå inte kunna bli nåbar på jobbet.

Dessa meddelanden handlar om allt från att mjölken eller veckopengen är slut, att kaninburen behöver rengöras till att mamman får obotlig bröstcancer. Då kommer ångesten och kärleken in, samt insikten om vad som egentligen är viktigt i livet. Det är laddat, trots det begränsade formatet, eller kanske tack vare just det. Även om vi förstår att Claire och mamman är tillsammans ibland och pratar lite grann med varandra över en gemensam middag, återges deras möten och konflikter aldrig annat än som en kommentar på en ny lapp under kylskåpsmagneten.

Budskapet är tydligt: Se till att du har tid för dem du älskar, för en dag kan allt vara slut, helt utan förvarning. Det är ett budskap som tål att upprepas, för livet kastar oss gärna hit och dit ibland och vi glömmer att det är bräckligt. Mycket bräckligt.

En perfekt bok för tonåringar och deras föräldrar. Kanske som en möjlighet att göra något tillsammans, ha ett gemensamt samtalsämne. Varför inte? Det skulle kunna vara trevligt, tycker jag.

Livet på en kylskåpsdörr översattes av Louise Thulin och finns nu även i pocket. Den är mycket lättläst.

Köp boken på Bokus eller på AdLibris.