tisdag, september 23, 2008

Den motvilliga resenären

Jag måste skriva något mer om Jenny Diskis bok Den motvilliga resenären, det räcker inte med bara en massa citat. Fast de är bra att ta till för att belysa hur absurt det egentligen är att en sådan hemmakär soffliggare som hon kan försörja sig som resejournalist och även skriva reseskildringar i bokform. På omslaget till romanen Den motvilliga resenären läser jag att Jenny Diski är "reseskildringarnas okrönta drottning" . Det tror jag att hon är, varför inte. Jag har inte läst så många andra reseskildringar, om några alls, men jag har läst denna och den är:

udda,
underhållande,
humoristisk,
dråplig,
tankfull,
lättjefull,
insiktsfull,
stämningsfull,
skarp,
ironisk,
självironisk,
träffsäker,
giftig,
varm,
distanserad,
personlig.

Dessutom känns det som att jag (litegrann) har lärt känna människoarten på Nya Zeeland och i Lappland. Just det att Diski reser till Lappland är spännande. Varför gör hon det? Jo, hon vill uppleva mörkret och ensamheten. Men det blir inte riktigt som hon har tänkt sig, därav humorn och självironin (gäller förresten även Nya Zeeland-skildringen). Till på köpet har jag uppgraderat mina kunskaper om världen i allmänhet och om Lappland och Samerna i synnerhet. Den bästa geografi- och samhällskunskapslektion om den delen av världen jag nånsin har haft! Definitivt den mest underhållande.

För den som har läst Bodil Malmsten kan jag säga att stilen som Jenny Diski har påminner om Bodils. De skulle kunna vara författarsystrar. För mig är detta ett klart plus.

Den motvilliga resenären översattes av Cecilia Franklin. Finns även i pocket.

Köp boken på Bokus eller på AdLibris.

3 kommentarer:

camilla sa...

Åh! Gillar du den här av Diski, så gillar du kanske även hennes bok om resan till Antarktis (vars titel precis fallit mig ur minnet). Det var den första Diski jag läste och jag ääälskade den! Släng dig över den om du inte redan gjort det -den är fantastisk!

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Tack för tipset, visste inte ens att hon varit i Antarktis. Som sagt är jag Diski-nybörjare.

jenny sa...

Jag älskar Jenny Diski. Charmigare motvallsdrottning får man leta efter. Hennes bästa är absolut Främling på tåg: hur jag, med vissa avbrott, dagdrömde och rökte mig runt Amerika (underbar titel!)Jämförelsen med Bodil Malmsten (som jag också tycker my om)håller jag med om- fast Diski är flera strån vassare på många plan.