söndag, september 28, 2008

Boksortering som dialog

Det sorteras flitigt i bokhyllorna runt om i bokälskarnas hem. Böcker placeras efter storlek, färg, genre eller på det gamla tråkiga sättet - i alfabetisk ordning. Ibland får kaoset råda.

Men nu finns det ytterligare ett sätt att ordna sina böcker: Man kan bygga ihop meningar eller originella uttryck av boktitlar genom att låta böckerna ligga i små högar oavsett genre, färg och form. Det finns dock ett litet minus med systemet. Jag misstänker att det är ganska ytrymmeskrävande. Det kanske funkar om man har en stor bostad och lite böcker, men inte om man bor trångt och äger hundratals.

Oavsett vilket så har jag roat mig lite och byggt några små titelrelatterade bokhögar. Det var ganska roligt som en stunds förströelse, men inget som jag tänker anamma som boksorteringssystem.

********

********

********

********

Finner du någon av titeldialogerna extra lyckad? Vilken i så fall? Dessutom kommer här en utmaning till dig: Vilka titeldialoger kan du sätta ihop av dina böcker? Gör små högar, ta bild på dem och lägg ut på din egen blogg. (Glöm inte att lämna en kommentar här så att jag och andra kan gå och titta.) Mycket nöje!

5 kommentarer:

Anna sa...

Rolig idé! Det ska jag absolut prova på. Duktigt att lyckas få ihop fyra böcker till en bra mening, det känns svårt!

Spectatia sa...

Åh, coolt!

Det där hade jag tänkt göra också, men efter ett eviglångt stirrande på mina bokhyllor blev resultatet endast en sned nacke, inga roliga boktitelkombinationer.

Av dina kombinationer gillar jag allra bäst de två i mitten. Mycket lyckade!

Och förrsten, vad tyckte du om Vad ser du nu? Jag har precis läst den, men den föll mig inte riktigt i smaken.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Anna: hoppas att du visar upp resultatet :-)

Spectatia: Kunde du inte komma på något alls? Synd. Det kanske inte var din dag? När det gäller "Vad ser du nu" så tycker jag att boken kräver lite av sin läsare men att det är värt det. Läs gärna min recension av boken (Klicka på Cilla Naumann under Kategori).

Alla: Är det verkligen ingen som har lyckats få ihop några titlar till roliga meningar? Är nästan besviken ;-(

Spectatia sa...

Intressant att läsa din bloggpost om Naumann, och ävn DN:s recension som du hade länkat till. Jag tycker inte boken var det minsta krävande, tvärt om. Men trots att jag tycker idéen med de fyra olika berättarna är riktigt bra, var inte genomförandet är helt lyckat. Dessa fyra har för mycket gemensamt, alltifrån språk till tendensen att ständigt psykologisera, för att jag kan uppleva dem som olika personer.

Angående boktitelkompositionerna så får jag väl ge min bokhylla en chans till. ;-)

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Spectatia: Det är alltid lika intressant när man tänker och uppfattar en bok olika. Ser fram emot din recension. Och så boktitelpusslet, förstås.