lördag, september 06, 2008

BOKLÖRDAG is back!

Inte en lördag för tidigt! Tvärtom tycker jag att uppehållet för DN:s BOKLÖRDAG har varit onödigt långt. Boklördagsmänniskorna motiverar den i mina ögon sena starten med att höstnyheterna skulle hinna ligga färdiga på bokdiskarna, men det är inte längre så att bokutgivningen följer vår- och höstsäsong, utan böcker kommer ut mer eller mindre hela tiden. Det är bara att titta i bokkatalogen. Så jag menar: vad är problemet?

Jag har i alla fall läst höstens första boklördagnummer med stor appetit. Två helsidesartiklar fastnade jag extra för: dels en öppenhjärtig intervju med författaren P O Enquist om hans nyutkomna självbiografiska bok Ett annat liv, dels en intressant och tankeväckande recension av Generation kill som är en sju timmar lång tv-serie om elitsoldaterna som invaderade Irak i mars 2003. Den bygger på en, får jag veta, mycket omdiskuterad bok med samma namn skriven av reportern Evan Wright. Boken Generation kill kom ut 2004.

Enligt recensenten Jan Eklund lever boken Generation kill upp till krigsklassiker så som De nakna och de döda (Norman Mailer), Slakthus 5 (Kurt Vonnegut) och Moment 22 (Joseph Heller). Det är ord och inga visor! Tv-versionen jämförs med Plutonen (Oliver Stone) och Apocalypse now (Francis Ford Coppola). Ord och inga visor här också! Tyvärr finns inte Generatin kill i svensk översättning, men den borde komma snart för annars får den svenska utgivningen av utländsk litteratur skämmas. Alla har faktiskt inte tillgång till engelskan. När det gäller tv-serien, tror svt att den kommer att sändas nästa vår eller nästa höst (enligt SvD). Ibland släpar Sverige hopplöst efter. Eller?

Men tillbaka till P O Enquist. Han intervjuas lite varstans just nu, till exempel i svt:s Babel Special och i SvD:s webb-tv. Du kan titta på respektive program genom att klicka på länkarna. Mycket av innehållet i intervjuerna kretsar kring författarens övervunna alkoholism och jag undrar om det är det som är det mest intressanta i sammanhanget, eller om det är boken i sig. Det borde vara boken. Hoppas att det är boken. Kan inte veta, har inte läst den. Men samtidigt vet jag att en och annan medmänniska känner igen sig i Enquists alkoholproblem och att anspela på det är ett smart pr-trick. Alla sätt är bra, utom de dåliga, så att säga.