fredag, augusti 08, 2008

Undrar...

... om det finns en enda människa av kvinnligt kön över 14 år som rakryggad vågar stå för att hon ägnar sig åt denna typ av lektyr. Att det skulle finnas en enda man i sammanhanget betraktar jag som helt uteslutet, hur öppet sinne jag än tror mig besitta. Kolla bara de romantiska omslagen - helt sanslöst gulligt, sött och kitschigt! Fy fan!

Eller borde man ta en och testa nån gång? Bara drunkna i hjärta-och-smärta-och-happy-end? Som att vräka i sig en stor godispåse och må illa av sockerchock efteråt, är jag rädd. Nja, tror att jag avstår ändå. Med risk att gå miste om en annorlunda läsupplevelse.

6 kommentarer:

malla sa...

hmm... ja jag vill ju egentligen gärna tro att all litteratur har sin plats och fyller en funktion, men ärligt talat - här är det väldigt svårt att argumentera till fördel för hjärta-smärta-happy-ending... :) men,men - det finns de som inte läser något alls (hemska tanke) och då är väl detta bättre... eller????

Lyran sa...

Allt man läser är bättre än inget. Jag har läst massor av romanslitteratur -- fast då var jag i o f s tonåring. Barbara Cartland var favoriten. Och om jag inte läst dem kanske jag slutat läsa (ve och fasa). Jag ser litteratur som trappsteg, en del människor måste ta ett steg i taget, medan andra hoppar hejvilt i trappan. Men inte tror jag att en vuxen person direkt kan få ut ngt av romansläsning. Däremot har jag en väninna som försörjer sig gott på att skriva dem.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Visst tycker jag också att det är viktigare att man läser, än vad man läser. I princip. Anser dock att (extrema) gränsfall finns. Därmed inte sagt att jag inte ger dessa böcker ett existensberättigande. Jag förstår bara INTE vad de kan ge en vuxen läsare. Det som är intresant är att branchen trots allt är så lukrativ och att marknaden är så stor, medan man aldrig stöter på någon som ens nämner en titel och ännu mindre berättar om en läst bok av denna genre.Jag tror att de som läser romanslitteratur innerst inne är medvetna om att det är skämmigt.Mycket skämmigt, till och med. Inget man pratar öppet om. Ändå säljs böckerna med framgång och vinst. Ett intressant fenomen.

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Åh himmel vad är det för något du har hittat :-) Bildanalys av genus på bokomslagen vore ju ngt att roa sig med en fredagkväll över ett glas vin :-) Eller vad säger ni? :-)

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Det var ett rolig förslag, Amoroso. Genusanalys och vin, haha, då skulle man nog skratta ihjäl sig ganska snart.

Anonym sa...

Finns det då någon "dålig" litteratur, är det inte vi själva som avgör. Ja inte skulle böckerna sälja så bra om de inte fyllde någon funktion. jag läste många sådana i min tonårstid, cartland var det och så harlequin romantisk tror jag de hette samt harlequin historisk, riktigt tjocka POCKETBÖCKER. Vad är det som gör dessa så annorlunda från andra pocketar? Jo innehållet, men är de då sådan stor skillnad från typ chic litt? De handlar båda om relationer och kvinnor, ofta i karriären som försöker få tid till kärlek. Kärlek vill vi alla ha och det kan inte vara fel att läsa något underhållande, utan att behöva tänka till. Självklart finns det också här bra författare och så mindre bra.