måndag, augusti 04, 2008

Stuff white people like

Den 138:e saken som vita medelklassmänniskor gillar är Böcker:

"Böckernas roll i vit kultur är kanske lika viktig som ekologisk mat - nödvändig för överlevnad. Betänk dock att detta inte handlar om belästhet eller läsning, utan om boken som fysisk objekt. Vita människor måste visa upp böckerna de har läst. Precis som jägare monterar sina troféer, behöver vita människor bevisa för andra att de har tagit sig igenom hundratals, kanske tusentals böcker. Vad skulle annars vara poängen med att läsa om ingen vet om det? Det skulle vara som ett träd som ensamt faller i skogen."

Citatet kommer ur Stuff white people like av Christian Lander, en nyutkommen bok som ursprungligen varit blogg med samma namn. I bloggen har Christian Lander drivit med välutbildade, liberala medelklassmänniskor. Varför han tycker att vi medelklasstyper är tacksamma att häckla förklarar han i en stor artikel i DN.

Om man bestämmer sig för att läsa Stuff white people like måste man nog vara säker på att man har humor och ett stort mått självdistans, annars kanske man riskerar att mest bli förbannad.

Någon som har följt Landers blogg eller läst boken och vill kort dela med sig av upplevelsen? Själv kände jag inte till dess existens förrän nu, men den verkar kul.


(Och handen på hjärtat - visst är bokbloggandet lite av en troféuppvisning? Fast det tar emot att erkänna det fullt ut.)