söndag, augusti 10, 2008

Säg mig vad du läser

"Att tala om böcker är alltid att tala om sig själv", påstår den franske litteraturprofessorn, psykoanalytikern och tillika författaren Pierre Bayard (Hur man talar om böcker man inte läst, 2007) och i DN:s söndagsessä Säg mig vad du läser (080810) replikerar man: "Det här har spännande konsekvenser framför allt för proffesionella läsare som filologer, litteraturvetare och kritiker. För om man tror på Bayard så är varje text om en annan text egentligen bara en ursäkt att själv skriva och skapa, det vill säga ett slags självbiografi."

För min egen del tvivlar jag på att mitt bokrecenserande "bara är en ursäkt", för mig handlar det direkt om att skriva och skapa, vid sidan om annat skrivande och skapande. Eller inbillar jag mig bara?

I det första påståendet, däremot, ligger det en skvätt av sanningen, det tycker jag nog att det gör, även om jag har svårt att tro att man skulle kunna vaska fram en litteraturkritikers själbiografi genom att läsa hennes bokrecensioner.

6 kommentarer:

Hermia sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hermia sa...

Äh, skrev en kommentar.. men behöver tänka lite mer. Ordet "ursäkt" i citatet stör mig. Och kanske läsa essän också...

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Hermia: Vi har nog hakat upp oss på samma sak, ungefär. Tyvärr finns inte essän på nätet (än?) så jag har inte kunnat länka till den. Vill du läsa den nu, får du gå till papperstidningen. Hoppas du återkommer när du fått ordning på tanketrådarna.

Lyran sa...

Jag kan tänka mig att vissa psykoanalytiker t o m skulle vilja säga "Att tala är alltid att tala om sig själv" :-)

Hermia sa...

Ja, allt vi säger och skriver utgår väl från oss själva. Vi använder ju oss när vi kommunicerar, vilket inte är så konstigt. Sen tror jag inte vi behöver ursäkter för att skriva om oss själva, kommunicera oss, om det är vad vi vill. Men inte heller tror jag det i varje uttalat tänkande om litteratur finns en underbyggd vilja att skriva om sig själv. Hm, läste essän på lunchen. Skulle behöva se texten igen.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Allt vi gör avspeglar oss själva, på ett eller annat sätt, och oavsett om vi är medvetna om det eller inte. Sen tror jag också att behovet att uttrycka sig och få bekräftelse spelar roll.