torsdag, augusti 28, 2008

Kulturfyran om romanfigurer

Torsdagar är tydligen lika med Kulturfyran: idag är den om romanfigurer. Och där det luktar böcker, där finner man Bokmania...

1. Vilken litterär figur skulle du vilja vara?
Svårt, svårt. Nu för tiden ingen speciell, men jag minns att jag en gång för länge (länge!)sedan ville vara lika tuff, självständig, klok och vacker som Scarlet O`Hara.

2. Finns det någon romanfigur du tycker är lik dig?
Haha, det finns faktiskt en, men jag törs knappt avslöja hans namn då jag inte vet i vilken mån det är smickrande eller inte. Förmodligen inte, men va sjutton. Han heter Doppler och är huvudperson i romanen med samma namn av Erlend Loe. För den som har läst Doppler vill jag bara påpeka att jag inte har bott i tält i skogen och aldrig haft en älgkompis. Den eventuella likheten finns på ett annat plan.

3. Finns det någon bok som fångar dig så när du läser den att du känner saknad när du läst klart boken? Som en värld du vill vara kvar i?
Det händer nästan alltid när jag läser en bok som fängslar mig på något speciellt sätt, att jag vill dröja mig kvar även efter att jag läst ut den. Vissa böcker blir som vänner, svåra att lämna.

4. Finns det någon författare du skulle vilja tillbringa en hel dag tillsammans med? Vem i så fall?
Jag tror att jag skulle vilja tillbringa några timmar i samtal med Bodil Malmsten. Det vore spännande, för jag gillar hennes jordnära livsfilosofi och tankekvickhet och har dessutom liknande boksmak som hon. Vi skulle prata om böcker, ord, trädgård och alla idioter som klampar omkring på jorden och gör saker och ting bara värre. Men skulle hon vilja träffa mig?