måndag, juli 07, 2008

Trutsommar

"Malte Brigg sover räv och kikar på klockan. Äntligen sex! Benen tar ett skutt och ner i byxorna. Nu är den framme, DÄR! Exakt fram till spiken når skuggan. Just idag ska den nå precis dit. En speciell dag. Malte har väntat."

Så börjar boken. Malte som bor ensam på ön Trutklippan väntar på att Silvertärnan ska återvända långt bort från sydligaste Afrika. Och där är hon plötsligt, som en hälsning. Och på andra sidan jorden sitter kanske en annan gubbe på sin afrikanska sten och undrar vart hon tagit vägen. Så märkligt.

Men vad är detta? I strandlinjen guppar nattens uppsköljda skörd och det är något som inte stämmer. Barkar och bataljer, vad är det här? En stor blå väska och inuti den ryter det och nyser och ropar skit också. En flickunge i rosa regnkappa hoppar ur. Hon är ensam, avig, tvär, genomdränkt och snurig. Malte börjar kalla henne Räka. Hon blir kvar på ön, i en egenhändigt byggd koja. Ett oväntat vänskap tar sin början. När Räkan så småningom hittar en liten hjälplös trutunge får de båda händerna fulla. Trutungen måste räddas! Det blir en sommar som inte liknar några andra somrar Malte har upplevt.

Trutsommar av Sassa Buregren och Maud Mangold är en bilderbok för barn i förskoleåldern om man läser högt för dem, men den kan också lämpa sig för barn i 7-8 årsåldern som just har lärt sig att läsa själva.

Varje uppslag innehåller en stor bild målad i akvarell och två ganska korta textspalter. Meningarna är korta, kärnfulla och dialogerna roliga. Små detaljer i form av blyertsteckningar som dyker upp på varannan sida ger sken av uppslagsboksfakta. Intressant och annorlunda i en barnbok. Små konstnärliga skisser som ger boken det lilla extra.

Trutsommar berättar i ord och bild om hur det är att vara ensam och utsatt, men även om värmen som man får från möten med en annan människa. Hur viktigt det är med relationer. En vacker yttre övärld löper parallelt med ett inre landskap.

Mötet och hängivenheten mellan enstöringen Malte, lilla trutungen och den hungriga flickan i rosa har kraft nog att beröra läsarens känslor. Jag har ganska svårt att bestämma mig om det är illustrationerna eller berättelsen själv som jag gillar mest. Tycker nog lika mycket om båda.


Köp boken på Bokus eller på AdLibris.