lördag, juli 19, 2008

Extrema djur

Ännu en barnbok av duon Nicola Davies (text) och Neal Layton (illustration) och i lyckad översättning av Annika Ruth Persson har förgyllt min lästillvaro och utvidgad mina vyer. Den heter Extrema djur: de tuffaste varelserna på jorden och som titeln antyder är det fråga om en faktabok. Åldersgrupp? Tja, mellanstadiet och uppåt. Ungefär.

Det är samma stil och utformning på Extrema djur som på Bajs. Även om det finns relativt mycket text i boken, så är den inte svår att förstå. Allt förklaras dels med enkla exempel som barn har lätt att relatera till, dels med skojiga och tydliga illustrationer.

Boken berättar om djur som har anpassat sig till livet under extrema naturförhållanden såsom kyla, hetta och både och, eller som klarar för människan giftiga miljöer. Man läser om djur som klarar sig länge utan mat, vatten eller luft och som uthärdar g-krafter som skulle döda oss människor flera gånger om. Hur bär sig alla dessa djur åt? Och varför är det viktigt för forskare att kunna besvara just den frågan? Jo, för om vi kan härma dessa extrema djur, kanske kan vi förbättra hantering av donationsorgan, besöka avlägsna platser i universum och mycket annat.


Boken Extrema djur innehåller 60 faktaspäckade sidor i bläddervänlig format som en och annan ung naturvän säkert skulle uppskatta. Som vuxen är jag mycket förtjust i den och ska hålla utkik efter fler titlar av Davies & Layton.


Köp boken på Bokus eller på AdLibris.