söndag, juli 13, 2008

Bokhylleexhibitionism

Visst har vi alla någon gång smygtittat i folks bokhyllor när vi var inbjudna i deras hem, för att se vilka man har att göra med, det är bara att erkänna. Kasta första stenen du som är utan skuld. Eller att man själv där hemma placerat de "fina" titlarna väl synliga i vardagsrummets bokhylla. Jovars, lite snobbig är man alltid när allt kommer omkring.

Tack vare internet kan bokhylleexhibitionismen gå vidare i utvecklingen, vilken välsignelse.

Det är inte bara bokbloggare som gärna faller för frestelsen att visa sina bokhyllor på bild på nätet, utan det har uppstått en modernare variant av "visa mig din bokhylla och jag ska säga vem du är" som även även allmoge lätt kan använda sig av.

Internetbokhandeln Bookrabbit, till exempel, lanserar nu en möjlighet för kunderna att lägga ut bilder på sina bokhylleklenoder och det fiffiga är att när man för muspekaren över bokryggarna på bilden, visas en tydlig bild av hela boken inlusive en faktaruta (titel, författare mm) vid sidan om. På detta sätt ligger redan mer än 900 bokhyllor till allmän beskådan. Hur många böcker det är vet jag inte. Snacka om succé! Egentligen är det inget annat än ett smart reklamtrick från onlinebutikens sida, och folk går på det.

Och på internetsidan Bokhyllan.com kan man skapa ett klickbart register över samtliga titlar i sin bokhylla, inklusive betygsättning och kommentarer. Som sagt: visa mig din bokhylla och jag ska säga vem du är... Mest är jag imponerad över att någon orkar att lägga ner tid och energi på dylika listor, för att inte tala om om att hålla listan uppdaterad! Själv tvivlar jag på att jag skulle orka. Och till vilken nytta?

Har du en liten bokhylleexhibitionist i dig?

En av Bokmanias tre bokhyllor...