torsdag, juli 17, 2008

Böcker A till Ö, fjärde bokstaven: B

Veckans bokstav från Malin är bokstaven B.

Det är för fjärde gången bokstavsutmaningen rullar över bokbloggarnas sidor och självklart vill även jag vara med och leka.

Utmaningen är att nämna en bok OCH en författare på bokstaven. Någon som man gillar, avskyr, skrattar åt, gråter till, skräms av. Ja, listan kan göras lång men man måste motivera sitt val så att andra vet om de ska hänföras eller skrämmas bort. För alla som vill finns också kategorin litterär karaktär att lägga till.

1. BOK på B: Det är i första hand en bok som dyker up i tanken och det är Berlinerpopplarna av Anne B Ragde. På sistone har jag skrivit massor om både bokserien och tv-serien, så det behövs inga närmare förklaringar i detta inlägg. Inte heller är det konstigt att det är just den som dykt upp. Ligger väl högt i kurs för tillfället.

2. Författare på B: Juliet Barker som har skrivit en utmärkt brevbiografi om systrarna Charlotte, Emily och Anne Bronté (börjar förresten också på B). Boken heter Familjen Bronté och man läser den som en roman, så underhållande och intressant är den. Rekommenderar varmt.

3. Litterär karaktär på B: Gösta Berling. En närmare presentation av denna charmör och obotlig livsnjutare känns som att gå över ån efter vatten - onödig.