torsdag, juli 24, 2008

Böcker A - Ö, femte bokstaven: S

Böcker från A till Ö, femte bokstaven: ett S.


Utmaningen är att nämna en bok OCH en författare på bokstaven. Någon som man gillar, avskyr, skrattar åt, gråter till, skräms av. Ja, listan kan göras lång men man måste motivera sitt val så att andra vet om de ska hänföras eller skrämmas bort. För alla som vill finns också kategorin litterär karaktär att lägga till.

Bok på S: Sex av Sara Villius, eftersom jag jag just nu är mitt i den och har titeln på tungan, så att säga. Det är en tunn och späd bok med oväntat många skikt. Min recension av den kommer kanske redan imorgon, så kom gärna tillbaka och läs mera då.

Författare på S: Karin Stensdotter som har skrivit romanen Arnes kiosk, en mycket trevlig Stockholms- och konstnärslivsskildring. Arnes kiosk är även en kärleksroman, lite i stil med Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken. Karin Stensdotter skriver lättsamt och uderhållande men inte förutsägbart. En mycket trevlig koppla-av-med-en-bok-läsning.

Litterär karaktär på S: Det här var svårt, men till slut kom jag på en figur. Hon heter Saskia och är huvudperson i romanen Syster min av Barbara Voors. Saskia är tvillingsyster till Klara som har försvunnit under tragiska omständigheter. Efter några år hittar Saskia en kartong med Klaras dagböcker och det konstiga är att de är skrivna till henne själv. Vad hände egentligen när Klara försvann? Romanen Syster min är ingen deckare, men den är mycket spännande när sanningen långsamt rullas upp, nästan lite som en psykologisk thriller.