tisdag, juli 08, 2008

Bajs - det onämnbaras naturhistoria

Vad vet du om bajs, skit, avföring, exkrementer eller stora A? Säkert ganska mycket, men knappast allt. Det finns nämligen mycket bajsnyttigt att gräva i. Trots att faktaboken Bajs, det onämnbaras naturhistoria är avsedd för barn någonstans i mellanstadieåldern, så innehåller den fakta som är intressanta nog att vidga även den vuxnes vyer, vågar jag påstå. Och lugn, bajsboken är helt luktfri! Passar alltså även för känsliga näsor.

Bajs, det onämnbaras naturhistoria är fängslande och underfundigt skriven av Nicola Davies, läckert och lustigt illustrerad av Neal Layton och skickligt översatt av Annika Ruth Persson. Det är en fascinerande och underhållande bok om det mest naturliga och (påstår de) mest användbara som finns i världen, fast vi människor brukar skämmas för det så fort vi lämnat kiss- och bajsåldern. För vetenskapsmän inom skilda områden är dock bajs en ovärderlig källa till ny kunskap - kapitlet som handlar om detta heter Bajsdetektiver.

För många djur, insekter och fåglar är bajskunskap livsviktig då det kan användas till allt från kommunikation individer emellan, navigation och revirmarkering till mat och husbygge. Kapitlen om till exempel professionella bajsätare (dyngbaggarna) eller om vad som händer med allt bajs är sannerligen faktaspäckade, lärorika och - dessutom - roliga (särskilt bilderna!)


Och varför finns det så många olika bajssorter? Tydliga diagram visar.


Var kommer den bajsbruna färgen ifrån och varför är valens bajs rosa? Boken avslöjar hemligheten.


Avslutningsvis innehåller boken några visste-du-att-bajsfakta av typen störst, minst, stinkigast, högst och konstigast.

Varje faktabok värd namnet måste naturligtvis ha ett index på slutet, så även Bajs, det onämnbaras naturhistoria. Lätt att slå upp information, vilket kan behövas eftersom boken introducerar även ett antal vetenskapliga begrepp som till exempel herbivor, koprofager och koproliter. Undrar du vad det är för något? Innan jag började läsa bajsboken hade jag ingen aning om vad dessa ord betydde, men nu vet jag det - kul att lära sig något nytt genom att läsa en barnbok. Förklaringarna är emellertid så enkla och tydliga som det bara är möjligt. Inget krångel. Massor av bilder.

Jag tycker att Bajs, det onämnbaras naturhistoria är ett bra exempel på hur faktaböcker brukar se ut och hur de ska användas, så unga vetgiriga läsare kan bekannta sig med populärvetenskaplig litteratur och ha nytta av färdigheten i sin fortsatta jakt efter kunskap livet igenom. För övrigt har boken ett väldigt behändigt och tilltalande format.

En skitbra bok!

Läs mer om olika bajsböcker på SvD:s hemsida, där finns även en recension av Bajs, det onämnbaras historia.

Köp bajsboken på Bokus eller på AdLibris.