söndag, juni 15, 2008

Vet du att...

... påven Benedictus XVI, eller Joseph Ratzinger som han heter i det verkliga jordiska livet, slår ett påvligt rekord när det gäller bokförsäljning och tjänar storkorvan? Jovars, han är författare också, tro det eller ej. Enligt tidningen La Republica har han tjänat sammanlagt 20 miljoner kronor på sina böcker.

För cirka två år sedan kom till exempel hans populärteologiska och öppet reflekterande bok Jesus från Nasaret ut och den har hittills sålt i över 2,5 miljoner exemplar världen över. Inte så lite imponerande, tycker jag. Men redan innan dess var Joseph Ratzinger en produktiv författare av teologiska skrifter och böcker, man räknar till sammanlagt 132 titlar, mer eller mindre begripliga för gemene kristen. Dessa är tänkta att inom snar framtid publiceras som påvens samlade verk i 13 volymer. Det är det tyska förlaget Herder som har tagit på sig uppgiften. Men den italienska utgåvan av samlingsverket kommer att ges ut på Vatikanens egna bokförlag Libreria Editrice Vaticana.
Verkar nästan mer lönsamt än att skriva deckare...

Och pengarna? De skänker påven till välgörenhet och studiemedel för teologer i Tyskland och Italien. Tänk om deckarförfattarnas inkomster skulle gå till studiemedel för nya poliser eller, ännu bättre, till brottsförebyggande verksamhet. Vilken grej det vore!