lördag, juni 14, 2008

Tarzans tårar

Nu ska alla som har en minst sex timmar lång bilresa framför sig under sommaren vara extra uppmärksamma, för här kommer ett cd-boktips som lätt roar både honom och henne under färd. Inget för små barn, visserligen, men för tonåringen i bilen kan den här cd-boken också funka (om den aktuella tonåringen inte är negativ till precis allting av bara ren princip, vill säga, haha).

Tarzans tårar av Katarina Mazetti är en humoristisk roman i samma stil som Grabben i graven bredvid och enligt mitt helt subjektiva tycke minst lika rolig. I Tarzans tårar är det dock kvinnan som är den jordnära typen. Mariana är 35 år och lever ensam med sina två små barn, Bella och Billy, och de har det så knapert ekonomiskt att de lever under fattigdomens gräns, men det går ingen större nöd på dem ändå för det som fattas i den materiella världen kompenseras med kärlek och fantasi. Marianas manliga motpart heter Janne och är en nyrik it-konsult med både lyxvilla och lyxbil, men för övrigt en något verklighetsfrånvarande snorvalp som behöver lära sig en hel del om Livet innan han kan förklaras som rumsren.

De två träffas under i sanning komiskt dramatiska omständigheter och deras fortsatta väg till ett förhållande leder inte precis över en somrig sommaräng. Humorn bygger på Marianas och Jannes olikheter, men de dras till varandra, som de motpoler de är.

Till saken hör också att Mariana egentligen är gift, men ensamstående. Hennes man Micke har sedan en tid tillbaka lidit av en psykisk sjukdom och lämnat familjen utan att höra av sig särskilt ofta, en gång i halvåret på sin höjd. En sorg för Mariana som inte vill släppa taget och väntar och väntar på att han ska bli frisk och komma tillbaka. Janne har det alltså inte lätt. Dåliga odds. Tur att barnen gillar glass som han köper till dem. Glassgubben, kallar de honom.

Tarzans tårar är en rolig bok om ett udda förhållande, men även en samhällsskildring av hur svårt det är att vara fattig och ensamstående mamma i dagens Sverige och vad en svår psykisk sjukdom kan få för konsekvenser för de närstående.
Vi, det vill säga jag och min man, har lyssnat på Tarzans tårar i bilen - i ett sträck! - och skrattat ofta. Det är Katarina Mazetti själv som läser, och hon läser bra. Har förstås känsla för det komiska i sin egen berättelse.

Innan vår planerade resa till Norge har jag lånat den här cd-boken på biblioteket av en enda anledning - det fanns inget annat som var värt att plocka fram lånekortet för. Men: en skratträff!!! Under sex timmar (5 cd-skivor) förgylldes vår bilresetillvaro. Rekommenderar varmt.

Köp cd-boken på Bokus eller på AdLibris.