onsdag, juni 11, 2008

The Man Booker Prize

Bilden är lånad från SvD

Bookerpriset firar 40-års jubileum och i samband med det ska en Tidernas Bookervinnare utses. Bland de sex nominerade är Pat Barkers The Ghost Road, Peter Careys Oscar & Lucinda, JM Coetzees Onåd, JG Farrells The Siege of Krishnapur, Nadine Gordimers The Conservationist och Salman Rushdies Midnattsbarn. Man kan rösta på The Man Booker Prize hemsida, på biblioteken och i bokhandlar.

Jag skulle gärna vilja rösta, men har tyvärr bara läst en enda av de nominerade böckerna - JM Coetzees Onåd. Men å andra sidan är Onåd en i alla avseenden mästärlig roman, så jag kanske röstar på den fast jag inte kan jämföra den med de andra.

Men oss emellan: Jag saknar Berättelsen om Pi av Yann Martel. Den skulle jag personligen vilja nominera. Den fick Bookerpriset 2002.
Vilken Bookervinnare saknar du bland de nominerade?

9 kommentarer:

Hermia sa...

Inser att jag inte läst så många men "De små tingens gud" hade kunnat få vara med. Tufft jobb göra val bland titlarna överhuvudtaget, kan jag tänka mig.

Lyran sa...

Jag har också bara läst Onåd, tyvärr. Men jag skulle nästan kunna rösta på den ändå jag också. Jag har aldrig blivit så upprörd och provocerad av en bok, den har verkligen tvingat mig att fundera över en mängd saker.

Jag älskade Berättelsn om Pi fram till de sista kapitlen. Men, där upplevde jag det som att författaren tycktes känna sig tvungen att förklara för mig att allt var fantasier och berätta vad som egentligen skett. Även om författaren sedan förhåller sig tveksam till vilken av berättelserna som är den "sanna" tycker jag att den alternativa tolkningen förstörde min egen tolkning av vad som kunde tänkas ha skett.

Ivana Eklund sa...

Hermia: De små tingens gud är också riktigt bra. Det är flera år sedan jag läste den, och det kanske börjar bli dags för en omläsning snart.

Lyran: Det är alltid intressant att se hu olika man tänker kring böcker. Det du vänder dig mot i Berättelsen om Pi har jag tvärtom tyckt var ett riktigt smart knep som satte extra fart på min egna fantasi och tolkningsförmåga.

Spectatia sa...

Håller med er om att Onåd är fasligt bra, men det är också den enda jag har läst av dessa.

Annars kan jag väl tycka att The Remains of the Day gärna kunde ha fått bli nominerad.

Lyran sa...

Ja visst är det intressant att se hur olika man tänker kring böcker. Och just för att jag tyckte att Pi var så oerhört bra, blev ju besvikelsen större när jag inte tyckte om slutdelen.

Men jag är medveten om att min smak ofta inte sammanfaller med andras - jag tyckte att Milleniumtrilogin var usel :o)

Ivana Eklund sa...

Spectatia: Den du nämner känner jag inte till, säkert för att jag inte brukar läsa på engelska.

Lyran: Själv bojkottar jag Milleniumtrilogin ;-P

Spectatia sa...

Jag vill också vara med i Bojkotta Millenietrilogin-gänget!

Remains of the Day = Återstoden av dagen, gammal sak som blev film med bl.a. Antony Hopkins.

Ivana Eklund sa...

Spectatia: Jaha, filmen har jag sett - och gillat. Bra film. Och eftersom boken nästan alltid är bättre än filmen, så förstår jag ditt val :-)

Ivana Eklund sa...

PS: Vi kanske ska bilda ett "Bojkotta-Millenietrilogin-gäng" på allvar? Nu är vi i alla fall tre stycken. Några fler som vill anmäla sig?