måndag, juni 16, 2008

The Bloomsday i Dublin

Varje år den 16 juni firar Dublin Bloomsday för att hedra författaren James Joyce, sin stora son. Spelar ingen roll att han levde största delen av sitt liv utomlands och dessutom ligger begravd i Zurich.

Men att besöka en av litteraturens mest berömda adresser, nummer 7 på Eccles street i Dublin, är ingen större idé, för det riktiga huset som omtalas i Joyces roman Odysseus finns inte längre. Det är bara en plakett med bild och citat på det nya (sjuk)husets vägg som påminner om att författaren tänkte sig att Molly och Leopold Bloom levde där. Snopet värre alltså.

För övrigt firas Bloomsday varje år sedan 1954. Det var nämligen den 16 juni 1904 som James Joyce första gången träffade sin tillkommande, Nora Barnacle, på Nassau street i Dublin, och till minnet av den dagen lät han hela Odysseus utspela sig under den dagen. Och många sidor blev det!

Romanen Odysseus är ingen lättläst bok, det vet alla som som har försökt sig på det, vilket några utländska journalister tydligen använde som parallel när de skrev om Lissabonfördraget som irländarna röstade nej till häromdagen. "Lika svårlästa båda två", lär en polsk journalist ha skrivit. Kan tro det...