onsdag, maj 28, 2008

Den som inte tar bort luddet ska dö!

Bokens omslag ser ut som framsidan på en torktumlare i en tvättstuga i ett hyreshus någonstans nära dig. Med en liten lapp ur kollegieblocket fasttejpad på luckan. Halvsneda bokstäver. Det står: Den som inte tar bort luddet ska dö! Känner du igen modellen? Klart du gör. Och om du aldrig har haft förmånen att dela tvättstuga med andra lyckligt lottade, så har du säkert hört talas om dylika lappar vars främsta mening är att inte främja grannsämjan.


David Batra, ståuppkomikern och även (lika rolig) författare, har samlat ihop (arga) lappar som (arga) människor hängt upp i tvättstugor, trapphus, kontorspentryn, på gatan eller i affärer. Boken Den som inte tar bort luddet ska dö! är exploderande rolig. Skitkul är den. (Ursäkta uttrycket, men jag tycker att det passar i sammanhanget.)

Varje lapp innehållande en oumbärlig information eller ett ilsket meddelande återges med ett svartvit foto och ett humoristiskt kommentar a´la David Batra. Hundratjugo sidor av skratt över mänsklig dumhet och människors tillkortakommanden. Sådant muntrar alltid upp, under förutsättning att man själv inte är upphovsmannen till dylika klokheter. Att bläddra sig igenom boken är rena rama roliga timmen! Jag lovar. För en knapp hundring, dessutom.

Vad sägs om följande exempel?


  • Morgondagen inställt på grund av bristande intresse!

  • Förbjudet att kasta saker, ting och föremål överbord!

  • Lukta inte på maten!

  • Hejsan! Om du undrar varför din bil inte startar så har du haft lyset på hela natten. Rätt åt dig! Det lös in i vårt sovrum. Tack för en sömnlös natt!

  • Ni som röker på balkongen sluta kasta fimpar i rabatten, jag plockar upp dem!

  • Du som fiser i hissen om mornarna - sluta med det! /Styrelsen

  • Ta inte med hunden i tvättstugan! Vill inte ha hår i trosan.

Och slutligen min personliga favorit:

  • Här kan du inte parkera, din idiot! Må lopporna från tusen kameler hemsöka ditt könsorgan!!!

Den som inte tar bort luddet ska dö! är en perfekt inflyttningspresent till sig själv eller någon annan. Eller varför inte ha högläsning på hyresgästföreningens årsmöte?

Köp boken på Bokus eller på AdLibris.