onsdag, maj 21, 2008

Annorlunda målarböcker

Glöm alla av kommersialismen färgade målarböcker för barn, för nu finns det konstnärliga sådana. Bokförlaget Kabusa Böcker har gett ut två olika häften i A4-format med bilder att färglägga och konstnärerna bakom dem heter Steffan Herrik och Marie Falksten.


Steffan Herrik är en dansk konstnär vars bildvärld befolkas av Gumozoer, figurer med stora ögon och fantasifulla kroppar som bara skriker efter att målas i skarpa och glada färger, medan svenskan Marie Falkstens figurer är enkla, tydliga och med viss inneboende symbolik och dynamik.

Till vänster en bild av Steffan Herrik, till höger en bild av Marie Falksten

Det som direkt slår mig när jag bläddrar i målarböckerna, är hur nära ett barns fantasi- och sinnevärld de befinner sig. Det är barnens värld jag kikar in i, en värld där allt är möjligt och perspektivet är upphävt. Det är en värld där ord som "så här kan man inte rita" är totalt förbjudna.

Jag bara hoppas att få diskutera dessa verk med en specialinbjudent recensent snart. Han heter Kasper och är fem år gammal. Då ber jag att få återkomma. Hoppas att han blir lika förtjust som jag.