måndag, maj 26, 2008

Almapriset 2008

Jag misstänker att det är få människor som vet att det näst största litterära pris i världen är ett pris i kategorin barn- och ungdomslitteratur. Almapriset, som utmärkelsen heter, är på fem miljoner kronor och delas ut till Astrid Lindgrens minne. Det är bara Nobelpriset som är större. Men eftersom Almapriset handlar om barn- och ungdomslitteratur blir uppmärksamheten bara en liten pust i mediebruset. Det är synd, men tyvärr en verklighet. Barn och ungdomar hamnar ofta på efterkälken när det gäller kultur.

Årets pris har gått till australiskan Sonya Hartnett för att hon genom sina böcker förnyat tonårsromanen. Jag har dessvärre inte läst något av Sonya Hartnett, inte än. Men så vitt jag vet så är två av hennes böcker översatta till svenska men nu lär det snart bli fler.

Svt visar nu i dagarna ett porträtt av pristagarinnan och jag tycker att hon verkar mycket sympatisk. Äkta och jordnära på ett trevligt sätt. På frågan vilka hon skriver för svarar hon "för alla som inte gillar Harry Potter". Det tycker jag avslöjar en hel del om hennes verk.

(DN:s artikel finns här.)