måndag, april 07, 2008

Edward Tulanes fantastiska resa

Ibland händer det oväntade.

Ibland händer det att jag behandlar en nyutkommen bok med samma vördnad som om det var ett närmast antikt bokexemplar jag höll i min hand. Så känns det när jag läser Edward Tulanes fantastiska resa av amerikanskan Kate Di Camillo med de obeskrivligt vackra illustrationerna av Bagram Ibatoulline. Det är ren magi som jag nu skulle vilja förmedla, fast jag är medveten om att det knappast låter sig göras. Magi är ju ämnad att upplevas.

Edward Tulanes fantastiska resa är en bok för barn i yngre skolåldern, både för de som redan kan läsa själva och för de som ännu är beroende av högläsning innan det är dags att släcka lampan och sova: korta kapitel, stor stil, innehållsrika bilder i färg. Känslan av en gammaldags sagobok andas ur varje sida.

Edward Tulane är en porslinskanin, bortskämd och uttråkad. Hans matte är tioåriga Abilene som älskar Edward av hela sitt hjärta, men Edward vet inte vad kärlek är, han är för självupptagen för att ens tänka på saken. Hans tankar upptas mest av alla vackra sidenkostymer som han äger och den egna spegelbilden. Tills den dag då han faller överbord från ett fartyg långt ute på oceanen och hamnar i dyn på havets botten. Plötsligt blir Edward vilse och hans fantastiska resa tar sin början.

Det är en spännande, skrämmande och fantastisk resa vi bevittnar - från havets botten till en fiskares nät, från en stinkande soptipp till en luffares lägereld, från en döende flickas säng till gatorna i Memphis. Längs denna vandring som varar i åratal sker ett mirakel - Edward Tulanes upptäcker kärlekens kraft. Och det är tur, för bara där det finns kärlek kan det finnas ett lyckligt slut ... Det är endast med hjälp av kärleken Edward överlever.

Edward Tulanes fantastiska resa är en berättelse om att ha kärleken utan att se den, att förlora den och till slut finna den igen. Det är en tidlös saga om vänskap, kärlek och livets lärdomar. En på alla sätt och vis underbar bok. Jag blev fullkomligt förälskad i den!

Boken har legat hela 48 veckor på New York Times tio-i-topp-säljlista och spås att bli en ny klassiker. I veckan utkommer den på svenska på Kabusa böcker, i översättning av Ulla Roseen.

Illustration: Bagram Ibatoulline

Illustration: Bagram Ibatoulline
Köp boken på Bokus eller på AdLibris.