söndag, mars 30, 2008

Sex säljer - vem hade kunnat ana?


(Bilden är lånad från DN)


DN:s Boklördag (080329) skriver om den glamourösa prostitutionen i litteraturen. Fast då definierar man antagligen litteratur som allt skrivet/utgivet i bokform, oavsett kvalité. Jag är fullt medveten om att jag inte borde uttala mig i frågan eftersom jag aldrig har läst någon självbiografisk bok skriven av en före detta lyxprostituerad, men kan ändå inte låta bli att kommentera DN:s artikel. Jag går på känslan och hoppas på det bästa. Att tycka måste man få göra, eller?

Det är klart att sex säljer. Prostitution likaså. Och glamour och lyx. Det fattar vem som helst och bokförlagen är inte heller dummare än så. Dessutom lever vi i en tid då pseudosjälvbiografier klassas som litteratur fast språket brukar det vara sisådär med. Snart är det dags även för det första svenska bidraget i ämnet lycklig hora, nämligen Champagneflickan - en svensk strippa berättar av Caroline L Jenssen. Gissar att den kommer att gå åt - förlaget har ju försäkrat sig om framgångarna genom att avslöja bokens innehåll redan i titeln, det ska helst inte uppstå några tveksamheter. Lika bra att alla fattar på en gång. Jag fattar - och kommer inte att köpa bokeländet.

I den aktuella DN-artikeln återges bland annat en intervju med Tracy Quan (Diary of a Married Call Girl) som har bara gott att säga om sina "klienter" och den enda nackdelen med prostitutionsjobbet enligt henne är att det är "ett hårt arbete". Det tror jag säkert att det är, på sitt säregna vis. På frågan om hon ser det som ett problem om tjejer blev inspirerade att ge sig in i sexbranschen efter att de läst hennes böcker svarar hon:

- Jag skulle bli förvånad om ­någon lät sig inspireras, jag visar ju hur påfrestande det är. Jag brukar säga: "Don't try this at home." Men det är klart, många har ­romantiska föreställningar om livet som ­eskortflicka."

Oj,oj,oj. Tjejer som inte vill förstå, de förstår inte. Så är det. Och vill en tjej bli inspirerad så blir hon det ändå - på ett eller annat sätt, men den lyckliga horan är trots allt en myt, det är jag säker på. Att prostituera sig är ett av världens äldsta yrken och det säger sig självt att det finns individer som lyckas bättre än andra (läs: har mera tur), det finns "begåvade konstnärer" på alla områden, även prostitutionens. Bara några når toppen, medan de flesta sliter på botten helt utan glamour.

Att sälja sin kropp för pengar är en sak, att i bokform påstå att det är roligt är en annan - då säljer man sin själ också, tycker jag. Det är inget jag själv vill läsa. Borde inte bokförlag som ger ut dylika böcker åtalas enligt sexköpslagen? Eller för koppleri? Egentligen? De "köper" ju sex och säljer det vidare...