torsdag, mars 27, 2008

Politiskt aktuell läsning?

En av böckerna som jag för närvarande läser heter Sirenerna i Bagdad (av Yasmina Khadra) och känns mycket rätt i tiden nu när massmedierna flitigt uppmärksammat femårsdagen av USA:s invasion av Irak. Kanske var det just det som gjorde att jag ville läsa romanen nu, fast den stått i bokhyllan sedan i höstas. Jag blev påmind om att jag hade den, den blev med ens aktuell. Igen. Jag köpte den då den kom ut, starkt påverkad av Khadras förra roman Efter atentatet som jag gillade skarpt (läs ett tidigare inlägg här). Båda böckerna skildrar vår allas nutidshistoria och visar myntets båda sidor utan att moralisera eller vifta med pekpinnar om rätt och fel, sådant ska läsaren själv ta ställning till. Jag gillar Sirenerna i Bagdad, även om inte lika mycket som Efter atentatet. Det är en spännande verklighet jag får ta del av, se människor bakom tidningsrubrikerna. Yasmina Khadra skriver fängslande och presenterar en bra berättelse. Nu ska jag gå och läsa vidare...