söndag, mars 23, 2008

Fröken Livrädd på Sergels torg

För en vecka sedan, när jag var i Stockholm, passade jag naturligtvis på och slank in på Kulturhuset för att äntligen se Joanna Rubin Drangers Fröken Livrädd och Fröken Märkvärdig live, så att säga. Se hur hon möter storstaden och kämpar med sin taskiga självbild. På utställningen kan man följa böckernas tillkomst, på väggarna hänger massor av originalteckningar - med text! Därför tar det tid att gå runt, man vill ju gärna stanna till vid varje bild, läsa lite och känna igen sig - eller inte känna igen sig. Fröken Märkvärdig & karriären är min personliga favorit, en liten "bibel" att ta till när ångesten över vad man ska bli när man blir stor kommer krypande.Ångestsöket?


Ett litet misstag som jag gjorde när jag besökte utställningen Fröken Livrädd på Sergels torg var att jag hade min man med mig. Detta är nämligen ingen utställning för män som saknar Fröken-Livrädd-gener. De blir bara otåliga och ser totalt oförstående ut inför det roliga och genialiska i Joanna Rubin Dranges teckningar. Fast jag gav mig inte så lätt! Det var en jättebra utställning. Och att fotografera spöket var ett måste - säkert inte bara för mig.