lördag, mars 22, 2008

ABC

Det är länge sedan jag läst en bok som är en sådan rysare, till råga på allt utan att ens tillhöra deckargenren. Ida Jessens roman ABC är ett tragiskt relationsdrama som fångat mig på första sidan och inte släppt taget en enda gång under läsningen.

Huvudpersonen heter Joachim och när romanen tar sin början är han en välbeställd storstadssingel vars smakfullt inredda lägenhet utan problem rymmer en antik porslinsservis för tjugofyra personer. Joachim lever ett lugnt och ordnat liv, men allt förändras när han träffar den stormiga Susan och hennes dotter Ditte. Efter bara sex veckor blir Susan gravid, de gifter sig och flyttar ihop - Joachims fyrarummare passar utmärkt.
Härligt att äntligen ha en familj, tänker Joachim, men mycket med Susan är inte som det borde vara. Hon visar sig vara nyckfull, styrande, dominerande, lat och självisk. Snart stämplar jag henne som en psykopat, vill ta Joachim åt sidan och övertala honom att fort som fan lämna detta galna fruntimmer.

Men han lyssnar inte på mig! Joachims problem är att han är för snäll, för tålmodig. Han älskar sin nya familj - och särskilt sonen Jacob - mer än något annat i världen och hoppas in i det sista att allt ordnar sig. Men det gör det inte. Joachim är bara en bricka i Susans elaka spel och han är totalt chanslös mot henne. Barnen likaså. Bit för bit lyckas Susan ödelägga Joachims liv utan att han förmår sig att kämpa emot, hellre flyr han och gömmer sig i ett hotellrums anonyma ensamhet. Visst vore det lätt att avfärda Joachim som mesig och handlingsförlamad, men verkligheten låter sig inte stöpas i en enkel form. Alltihop är ganska tragiskt, egentligen.
"Hennes utbrott överrumplade honom fullständigt. Ett plötsligt hugg, och sedan reträtt. Sådan var hon i själva verket ofta. När han trodde som bäst att de hade det bra, visade det sig att de hade det dåligt. Det otäcka var att hon på något vis alltid hade rätt. Djupt begraven under oresonlighetens gödselstack låg en liten mager och blek sanning och vred sig."

Först när Joachim står bland ruinerna av sitt liv händer något inom honom och det uppstår ett slags hopp. Han kanske kan resa sig igen...

Ida Jessens berättarstil i ABC är fängslande och hon är mästerlig på att gestalta känslor hos både Joachim och Susan. Hon visar och säger lagom mycket, texten blir aldrig överbelastad. Ändå är nästan varje rad som en elstöt. Som läsare är man nära Joachim, andas hela tiden samma kvalmiga luft av oförrätter, makt och maktlöshet, man dras in i konflikten och kan inte förbli neutral.

Det är kittlande och spännande att läsa en bok som faktiskt vänder på perspektivet och visar att även män kan vara offer i ett förhållande, att det kan vara synd om dem också.
Romanen ABC av Ida Jessen är utgiven på Kabusa böcker i översättning av Ninni Holmqvist.

Köp boken på Bokus eller AdLibris.