lördag, februari 09, 2008

Kafka

Min överfulla bokhylla har fått en trevlig tillökning i form av sex stycken Kafkaböcker som en bekant ville göra sig av med: tre romaner av Franz Kafka (Amerika, Slottet och I straffkolonien), två brevböcker med brev mellan Kafka och fästmön Felice Bauer samt en Kafkabiografi av Ernst Pawel. De får ställa sig bredvid Processen och Novellerna som sedan länge haft en given plats hos mig.

Vad får det för konsekvenser för bokhyllans image? Det är väl "fint" att plötsligt inneha en sådan samling? Kanske rentav på gränsen till snobbigt... Som tur är så gillar jag gamle Franz, helt uppriktigt. Han kommer att ha det bra hos mig.

2 kommentarer:

Jonatan sa...

Oj vilka snygga! Själv har jag väl inte läst sådär överdrivet mycket av Kafka (Processen, Slottet, Förvandlingen samt en biografi om honom) men funderar på att läsa Amerika eftersom den sägs vara så bra. Slottet gillade jag nog bäst av hans böcker, en sjukt märklig historia som ger en många funderingar. Kanske borde läsa om den först och främst.

Ivana Eklund sa...

Jag har inte heller läst Kafka "så där överdrivet", fast nu känner jag mig förpliktigad när jag har adopterat alla dessa raringar. Men tiden, tiden...