tisdag, februari 19, 2008

Bokfemma v 8

De två senaste veckorna har jag hoppat över Bokfemmorna, men Bokfemma för vecka 8 är ett måste. Ämnet består som så ofta av endast ett ord, denna gång är det ordet SORG. Sorg behöver inte betyda att en älskad människa dör, man kan sörja även någon som aldrig föddes eller aldrig kommer att födas. Man kan sörja ett förlorat arbete eller ett förlorat land. Man kan sörja sig själv som barn, man kan sörja kärlek man inte fått eller inte kunnat ge. Sorg är en del av livet och motsatsen är längtan. Sorgen har tusen ansikten, varje människa gråter sina egna tårar och ingen går nånsin fri från sorgen. Litteraturen är sorgens spegel, liksom längtans.

Jag hade svårigheter med bokvalet denna gång, har valt och valt bort flera gånger om. Borde naturligtvis nämna Tisdagarna med Morrie (Mitch Albom) samt Ett år av magiskt tänkande (Joan Didion) men avstår då många andra bokfemmare har dessa på sina listor. Till sist bestämde jag mig för dessa fem böcker:

1. Svarta vykort av Marcus Birro. I den här tunna boken skildrar Marcus Birro sorgen över sina två barn som lämnade livet innan det ens hade börjat, innan han ens blev far. Det är en tung sorg han ger uttryck för - och en bitter vrede gentemot sjukvården som inte bryr sig. Titeln är lånat från Tranströmers dikt.

2. Nåd av Linn Ullman. Grundtanken i boken är rätten till att leva sitt liv ända tills man dör. I boken möter vi ett gift par, han är svårt sjuk i cancer. Han ber henne att hjälpa honom att dö en värdig död, men ju närmare ögonblicket man kommer desto osäkrare blir han. Problemet uppstår när han inte längre är kappabel att förklara vad och hur han känner. Nåd är en på samma gång hoppfull och ångestladdad bok.

3. Vad jag älskade av Siri Hustvedt. Två familjers nära relation, kärlek, vänskap, en svår tragedi, dubbelspel och svek. En mustig berättelse och en riktig höjdare på temat sorg.

4. Efter atentatet av Yasmina Khadra utspelar sig i dagens Tel Aviv, efter ett själmordsatentat. Sorgen över den älskade hustruns självvalda död förmörkas inte bara av vreden gentemot henne, utan även av behovet att få veta sanningen om henne. En fascinerande bok utan pekpinnar.

5. Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson behöver knappast en närmare presentation. Om att djupa sår och sorger kan läkas genom vänskap.