måndag, januari 21, 2008

Flow

Det är länge sedan jag senast upplevde känslan av flow, men igår fanns den där. Flow lär uppstå när allting fungerar som bäst, när ens hela uppmärksamhet och skicklighet tas i anspråk för att lyckas med det man har för händer. Jag målade halva söndagen och upplevde det som att varje penseldrag redan från början hamnade på rätt ställe, det fanns inga störningar mellan min idé inne i huvudet och handen som blandade färgen på paletten och förde penseln över duken. Det var så häftigt! Allt försvann och det fanns varken tid eller rum, jag kände ingen törst och ingen hunger. Plötsligt var tavlan klar och jag tänkte redan?, och så var den helt perfekt dessutom, jag ville inte ändra någonting. Av bara farten tog jag itu med ett par tidigare tavlor som behövde "finputsning", det vill säga ändras helt och hållet. Och vipps, så blev även dem färdiga, precis så som jag ville ha dem från början men inte fick till det, hur mycket jag än ansträngde mig vid tidigare försök. När ruset släppte framåt middagstid, kände jag mig utmattad och törstig som efter ett träningspass. Vilken fantastisk känsla.

Att måla är det näst roligaste som finns - efter att läsa en bra bok, förstås. På tredje plats hamnar skrivandet. Ibland önskar jag att dygnet hade fler timmar, så att jag kunde ägna mig åt alla tre sakerna varje dag, men så är det ju inte. Det får bli ibland det ena, ibland det andra. Det tredje är lätt att klämma in när som helst, som tur är.

Det finns ett till sätt för mig att försvinna i tid och rum - trädgårdsarbete. Att gräva i jorden eller bära sten har vanligtvis samma effekt och resulterar i samma mentala tillfredsställelse. För att inte tala om kroppslig trötthet... Trädgården har nu sin viloperiod, men min energi är på topp, känns det som. Jag målar och läser som om det gällde livet.

På torsdag börjar distanskursen i Växjö, jag är hur taggad som helst. Det har varit stiltje ett bra tag, som om jag bidade min tid och vilade min talang, så att säga (haha), men i vår blir det full fart framåt igen. Och ett nytt jobb har jag fått, ska börja snarast möjligt, vill börja snarast möjligt, helst i morgon. Men det går inte. Måste ha t-å-l-a-m-o-d.