torsdag, januari 01, 2009

En signerad bok av Havel

"Pjäser är, som bekant, avsedda till att spelas och inte till att läsas. Pjäsens text är egentligen bara halvfabrikat som ibland är till och med oöverskådlig och obegriplig. Därför gillar inte människor, inklusive dramaturger, att läsa pjäser." (Václav Havel, min översättning av citatet)


Men jag gillar att läsa pjäser. Mitt egna exemplar av Havels senaste (Odcházení/Leaving) har jag till och med fått signerad av honom själv. Yes, yes, yes! Tyvärr har jag inte träffat dramatikern och före detta presidenten Havel personligen, utan har bara min systers svärdotter som arbetar i teaterbranschen att tacka för signeringen. Boken kom nyss som ett brev på posten... Jag ska vårda den ömt. (Läs gärna även mitt tidigare inlägg om teaterföreställningen.)