torsdag, januari 01, 2009

En signerad bok av Havel

"Pjäser är, som bekant, avsedda till att spelas och inte till att läsas. Pjäsens text är egentligen bara halvfabrikat som ibland är till och med oöverskådlig och obegriplig. Därför gillar inte människor, inklusive dramaturger, att läsa pjäser." (Václav Havel, min översättning av citatet)


Men jag gillar att läsa pjäser. Mitt egna exemplar av Havels senaste (Odcházení/Leaving) har jag till och med fått signerad av honom själv. Yes, yes, yes! Tyvärr har jag inte träffat dramatikern och före detta presidenten Havel personligen, utan har bara min systers svärdotter som arbetar i teaterbranschen att tacka för signeringen. Boken kom nyss som ett brev på posten... Jag ska vårda den ömt. (Läs gärna även mitt tidigare inlägg om teaterföreställningen.)

4 kommentarer:

Jenny B sa...

Åh, vilken dyrgrip! Jag har stor respekt för Vaclav Havel, och han var en av anledningarna till att jag började plugga tjeckiska för tolv år sedan. Jag har faktiskt varken läst något av honom eller sett någon av hans pjäser, men hoppas att få chansen till det. Jag skulle gärna se Odcházeni på en svensk scen snart!

jdi-y sa...

En senkommen kommentar till din bloggpost per den 7/12:

"Dåliga böcker finns och de blir inte bättre av att de får oförtjänt uppmärksamhet" skriver du. Men vad ÄR då dålig litteratur? Hur känner vi igen den?

Din text ger inga svar på den frågan, men möjligen några små vinkar: du skriver om "simpel underhållning", om "deckare och chick-lit" samt om Liza Marklund. Dessa vinkar väcker frågor:

* Är alla deckare dålig litteratur?
* Om inte: var går skiljelinjen?
* Vad är det mer specifikt som är så bedrövligt med chick-lit? Jag är av fel kön och för gammal för att höra till målgruppen, men ... jag har sett BJ:s dagbok på film. En tjej som längtar efter ett vuxenliv och fr a efter vuxenkärlek men har uppenbara problem med att få ihop dröm och verklighet. Tja ... rent principiellt kan det väl passa in på rätt många. Eller?
* Simpel underhållning - vad menas? Vad väger tyngst i uttrycket, är det underhållningen i sig som är problemet eller finns det grader i helvetet - vad är i så fall skillnaden mellan simpel och icke-simpel underhållning?

Jag är genuint intresserad av ditt svar. Bl a emedan jag minns mitt 80-tal, då kritiken var vassnäst så det hette duga men också å det grövsta trasslade in sig i sig själv i försök att definiera god litteratur. Då var det "tantsnusk" och "kiosklitteratur" som var problemet. Kritiken trasslade och föll och slog näsan trubbig. Nu tycks den repa mod?

Bokmania sa...

Jenny: Vad intressant att läsa att du pluggade tjeckiska! Jag tycker att du ska göra slag i saken och läsa tex Audiensen av Havel.

Jdi-y: Tack för dina synpunkter och frågor. Jag måste fundera lite innan jag återkommer med svar. Vi hörs.

Bokmania sa...

Jdi-y: Nu finns mina svar som ett nytt blogginlägg under rubriken Skräplitteratur - vad är det?