måndag, januari 14, 2008

Bokfemma v 3

Veckans Bokfemma går under parollen "senaste", tolkningen står var och en fritt. Min bokfemma består av senast inköpta böcker, senaste boklån samt senaste bokpresent.

1. Hundhuvud av Morten Ramsland. Dagen efter detta inlägg fick jag boken i present av en tjej som jag tycker väldigt mycket om. Hon hade boken hemma men kom fram till att den kanske skulle göra sig bättre i min bokhylla. Hon själv är inte sugen på att läsa Hundhuvud men jag kan ju gärna försöka, menade hon. Vi får se...

2. Gode Gud, ge mig tålamod - men gör det fort av Lasse Eriksson är mitt senaste bibliotekslån, dagsfärskt faktiskt. Jag gick till biblioteket idag för att återlämna en bok och förlänga några boklån, inte för att låna något nytt. Men då säger bibliotekarien att hon har tänkt på mig och lagt undan en rolig cd-bok åt mig eftersom hon tror att jag kommer att gilla den. Vilken personlig service! Sånt gör en glad. På omslaget till Gode Gud, ge mig tålamod - men gör det fort läser jag att boken är "en ståuppares tankar kring stressens humor, hemligheter och skamligheter". Låter kul. En författaruppläsning dessutom. Ser fram emot att sätta tänderna i den (inte bokstavligen förstås).

Mitt senaste bokinköp består av tre pocketböcker (nr 3-5):

3. Lyckostpulvret och andra sedelärande berättelser av Joanna Rubin Dranger är en tecknad roman som jag bara slängde mig över när jag såg den på bordet i bokhandeln, helt enkelt därför att jag tidigare läst och handlöst förälskat mig i Fröken Livrädd och kärleken och Fröken Märkvärdig och karriären, även de tecknade romaner med hör igenkänningsfaktor. Tyvärr gillade jag inte Lyckostpulvret lika mycket, även om vissa kapitel var roliga och mitt i prick. Lyckostpulvret handlar om jämställdhet mellan män och kvinnor, gubbslämsväldets död, om vad som är den svenska mannens essens, om dagens könsroller. Kapitlet om superhjältinnan Fittflickan har tydliga paralleller med Stålmannen och är sjukt underhållande. Men Fröken Märkvärdig och karriären är ändå en klar favorit.

4. Extrem högt och otroligt nära av Jonathan Safran Foer har jag köpt som en måste-ha-och-måste-läsa-bok. Befarar nämligen att jag är den sista i hela världen som inte har läst den.
5. Ingen i världen av Hisham Matar. Genom en pojkes ögon beskrivs livet i Libyen under Kaddafiregimen. Jag vet väldigt lite om Libyen, men är nyfiken. Boken lär vara skriven på "bländande vacker prosa" och vara en "politisk roman om kärlek".