onsdag, december 05, 2007

Bokfemma v 49Nu är det även min tur att haka på Malins bokfemma, veckans tema är "mamma" och det är ett tacksamt tema - så det blev en Boksexa för min del, det var för svårt att välja. Jag menar att det rent spontant dyker upp ett antal boktitlar i mitt huvud som direkt eller indirekt handlar om en mor, för det är den tolkning av temat jag gör. I Bokfemmans natur ligger det att lista upp fem böcker, så här kommer mina fem, det vill säga sex, boktitlar:

1. Kvinnor och äppelträd av Moa Martinsson. En gripande, hjärtskärande och på alla sätt läsvärd bok om två kvinnor som kämpar och sliter för att hålla liv i varsin barnaskara medan karlarna regelbundet super upp den lilla lön de varje vecka lyckas få ihop. Boken är en hyllning till moderskap, kvinnlig styrka och vänskap. Visst är det just här som Moa Martinsson beskriver en kvinnas mage sargad av graviditeter som livets egen runsten?

2. Tätt intill dagarna. Berättelsen om min mor av Mustafa Can. Ett självklart val när ämnet är "mamma". Jag har tidigare skrivit om boken här.

3. Vit oleander av Janet Fitch. En bok om en mor som är för egoistisk, för hatisk och för hämndlysten för att ens bry sig om sin dotters bästa. En gripande bok.

4. Ro utan åror - En bok om livet och döden av Ulla-Carin Lindquist. En mor som vet att hon inom en mycket snar framtid kommer att dö ifrån sina fyra barn. Mycket kärlek och mycket sorg i denna självbiografiska berättelse.

5. Ängeln på sjunde trappsteget av Frank Mc Court. Återigen en gripande berättelse om en mor som är lika kärleksfull och modig som urfattig. Mycket värme i all bedrövelse, lite som nr 1.

Bonusbok nr 6: Som om jag inte vore där av Slavenka Drakulic. Kärlek som segrar över hatet. En kvinna föder sitt barn efter att hon blivit gravid till följd av en våldtäckt. Bakgrunden är kriget i Bosnien och ett serbiskt koncentrationsläger. En stark bok!