lördag, december 29, 2007

August & jag

Jag var inte så begeistrat över svt:s "stora julsatsning" August, snarare lite besviken. Har väntat mig mera dramatik och mera djup, kanske till och med något nytt - inte bara en spretig mustasch och rufsigt hår. Serien kändes ganska platt och klichéartad, som om regissören endast ville bekräfta myten Strindberg, visa upp honom som en vaxdocka. Jag förväntade mig att se mera om August som författare och konstnär. Däremot gillade jag porträtten av Augusts konstnärsvänner från Röda rummet, de var på något sätt mera levande och äkta, mera engagerade i sitt kall. Även Strindbergs problematiska förhållande till fadern var bra skildrat, liksom den avslutande antydan om Siris sanna natur - dessa relationer som haft stor betydesle för Strindbers författarskap. (Svd, DN)

I morgon kommer det att visas mera Strindberg i svt, dokumentären Ett djefla liv (30 januari kl. 21.00 i svt 1). Den kommer jag inte att missa, det är ett som är säkert.

Personligen gillar jag Strindberg, har läst flera av hans dramer, noveller och romaner. Min absoluta favorit är dramat Fröken Julie. Det kan jag varmt rekommendera som läsning, inte ens hundra sidor i pocketformat, men sådan täthet och spänning att man baxnar. Språket, karaktärerna, handlingen - allt är perfekt. Ett annat tips är dramat Fadren, en familjetragedi på endast femtio sidor. Lika starkt som lättläst.

Jag minns också när jag som arton- nittonåring läste En dåres försvarstal (om hans olyckliga äktenskap med Siri von Essen), mitt första möte med Strindbergs författarskap. Det hände något inom mig den gången, något som gjorde att jag förstod vad litteratur med stort L är för något. På den tiden läste jag min Strindberg på tjeckiska, både kända och mindre kända romaner. Men när livet så småningom förde mig till Sverige och jag lärde mig svenska, öppnades nya rum - läsa Strindberg på originalspråket, vad häftigt! Först ut var Röda rummet, sedan Giftas, sedan några av dramerna. För mig är Strindberg ingen dammig klassiker, kanske för att jag inte matades övermätt med honom när jag gick i skolan, vem vet.

4 kommentarer:

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Fröken Julie är HELT FANTASTISK! Det håller jag med dig om. Vi har liten utmaning i min blogg där Strindberg är först ut. Fast du har ju redan läst Röda rummet, synd!

Ivana Eklund sa...

Tack för inbjudan i alla fall, det finns fler klassiker...

Lena Normén-Younger sa...

Vad roligt att du tycker om Fräöken Julie. Vi som är med i den svenska föreningen SWEA i Vancouver i Kanada har startat en ny bokklubb och ska diskutera denna som första alster. Har du som bokkunnig tips på var man hittar bra studiefrågor till böcker av t.ex. Strindberg? Jag har googlat, men inte hittat några.

Varma hälsningar från andra sidan jordklotet,
Lena Normén-Younger

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Lena: Förlåt att jag svarar på din kommentarer så sent, har glömt bort det. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig heller med var man kan hitta bra diskussionsfrågor om Strindberg. Finns det inget på den officiella Strindbergsidan www.strindberg2012.se? Sedan vet jag att Stockholm läser "En dåres försvarstal", titta om du hittar något här: http://bloggar.biblioteket.se/stockholmlaser/

Det är jätteroligt att ni i Kanada läser Strindberg och dessutom så seriöst :-)

Tack för att du hittade till min blogg och berättade om er förening.

Lycka till med läsningen.
Ivana