lördag, december 29, 2007

August & jag

Jag var inte så begeistrat över svt:s "stora julsatsning" August, snarare lite besviken. Har väntat mig mera dramatik och mera djup, kanske till och med något nytt - inte bara en spretig mustasch och rufsigt hår. Serien kändes ganska platt och klichéartad, som om regissören endast ville bekräfta myten Strindberg, visa upp honom som en vaxdocka. Jag förväntade mig att se mera om August som författare och konstnär. Däremot gillade jag porträtten av Augusts konstnärsvänner från Röda rummet, de var på något sätt mera levande och äkta, mera engagerade i sitt kall. Även Strindbergs problematiska förhållande till fadern var bra skildrat, liksom den avslutande antydan om Siris sanna natur - dessa relationer som haft stor betydesle för Strindbers författarskap. (Svd, DN)

I morgon kommer det att visas mera Strindberg i svt, dokumentären Ett djefla liv (30 januari kl. 21.00 i svt 1). Den kommer jag inte att missa, det är ett som är säkert.

Personligen gillar jag Strindberg, har läst flera av hans dramer, noveller och romaner. Min absoluta favorit är dramat Fröken Julie. Det kan jag varmt rekommendera som läsning, inte ens hundra sidor i pocketformat, men sådan täthet och spänning att man baxnar. Språket, karaktärerna, handlingen - allt är perfekt. Ett annat tips är dramat Fadren, en familjetragedi på endast femtio sidor. Lika starkt som lättläst.

Jag minns också när jag som arton- nittonåring läste En dåres försvarstal (om hans olyckliga äktenskap med Siri von Essen), mitt första möte med Strindbergs författarskap. Det hände något inom mig den gången, något som gjorde att jag förstod vad litteratur med stort L är för något. På den tiden läste jag min Strindberg på tjeckiska, både kända och mindre kända romaner. Men när livet så småningom förde mig till Sverige och jag lärde mig svenska, öppnades nya rum - läsa Strindberg på originalspråket, vad häftigt! Först ut var Röda rummet, sedan Giftas, sedan några av dramerna. För mig är Strindberg ingen dammig klassiker, kanske för att jag inte matades övermätt med honom när jag gick i skolan, vem vet.