söndag, november 18, 2007

Nöff nöff Benny & Var är min syster?

Under helgen har jag flera gånger bläddrat i barnböckerna som jag köpt i fredags. Jag blir så glad av dem. Illustrationerna, berättelserna... Jag blir barn på nytt och vill stanna kvar där.

Nöff nöff Benny (Barbro Lindgren, Olof Landström) handlar om lilla grisen Benny och hans lillebror och börjar så här: "Nu ska Benny gå ut. Han är trött på att vara inne. Bennys bror ska också gå ut. För han är också trött på att vara inne. Nu ska de gå ut och nöffa lite." Deras mamma säger till dem att hålla sig borta från vattenpölen men vad hjälper det, vattenpölen drar de till sig som en magnet. Man förstår hur det går sen. Det är en stillsamt harmonisk landsidyll som skildras i boken, mycket värme och humor och lagom blandning av fara och trygghet. Det är en bilderbok när den är som bäst. Nöffa - vilket roligt ord. (DN:s recension)

Var är min syster? (Sven Nordqvist) är ett bilderboksmästerverk. Bilderna är grunden, den skrivna berättelsen är sekundär. På varje sida breder en fantasivärld ut sig och i den världen är allt möjligt. Varje gång jag slår upp en bildsida och börjar titta, hittar jag nya saker som jag inte sett förut. Det är så läckra detaljer gömda lite varstans. Bottenlös glädje. (DN:s recension)