söndag, november 25, 2007

Gott & Blandat


  • Jack Kerouacs kultroman På drift fyller 50 år och hyllas med påmpa och ståt, främst i USA förstås, bland annat med klädkollektioner, nyutgåvor och en utställning i New York. Men faktum är att boken fortfarande säljer i hundratusentals exemplar världen över, nya generationer läsare växer upp och hittar sin väg till Beatnik-bibeln. Det är inte så konstigt, På drift har ett tidlöst tema - ett sökande efter mening i ett samhälle som ständigt förändras. Därtill tillkommer de eviga frågorna om kärlek, arbete, konst, vänskap, andlighet. Det finns även en kuriositet i sammanhanget, nämligen att Kerouac skrev sin första version av romanen på en 36 meter lång pappersrulle. Fråga inte varför. Jag vet inte.

  • Bodil Malmsten kommer ut med sin nya bok som påminner både om blogg och anteckningsbok: Kom och hälsa på mig om tusen år. Den utgår från hennes blogg, precis som föregångaren Hör hur ditt hjärta bultar i mig. De är bokgodis, en fröjd för själ och ögat. Bodils vardagsnära texter och foton är oemotståndliga. Ett måste i bokhyllan.

  • Minns du kastanjeträdet som Anne Frank så ofta nämner i sin dagbok? Kastanjeträdet ger henne tröst och framstår som en källa till hopp om livet utanför lägenheten som hon och hennes familj sitter gömda i. Nu är Anne Franks kastanjeträd på Prinsengracht 263 i Amsterdam sjukt och hotas av nedhuggning, men folk protesterar. Namnunderskrifter samlas, en speciell organisation som vill bevara trädet har bildats och frågan om trädets vara eller icke vara har blivit en het fråga i nederländsk domstol. Domaren har gett trädet åtta veckors respit och under tiden ska ytterligare undersökningar göras. Kanske är det trots allt möjligt att rädda kastanjeträdet. Det är 150 år gammalt och väger 27 ton. Det blommar förföriskt varje vår.

  • Det finns forskare som forskar kring sexuella dubbeltydigheter i Shakespeares dramer. Dubbeltydigheter är vanligt förekommande hos Shakespeare och de ställer ofta till det för översättare, det är ett känt faktum. I dagens DN har jag läst att det till och med finns en tes om vad namnet Shakespeare betyder. "Spear", spjut, kunde även ha betydelse "kuk" och "shake speare" kunde syfta på masturbation, alltså skulle Shakespeares namn betyda "runkaren". Är det seriös forskning eller ett skämt?

  • "En av historiens mest notoriska stugsittare, för att inte säga sängliggare, var den högt kultiverade Marcel Proust. Mindre känt är att han höll sig kontinuerligt uppkopplad. Hade han levt idag, hade han varit värsta nörden. Det Proutska bredbandet för hundra år sedan kallades theatrophone." (DN:s Söndagskolum idag) Man kunde sitta hemma och höra allt som sjöngs på operascenen, man kunde abbonera på tjänsten. Vad coolt! Ingenting har förändrats, allt är nytt.