söndag, november 11, 2007

Att ge ut en egen bok

Via bloggen Du är vad du läser har jag fått tips om en artikel i DI och i den läser jag att Linda Skugge och Sigge Eklund ska starta en sida på nätet där alla som skriver kan få hjälp med att få sina alster utgivna i bokform. Hårda pärmar och hela baletten. Vad glad jag blir! Alla som någon gång har försökt att få något utgivet på ett etablerat bokförlag och gång på gång fått nåbben på ett opersonligt och standardiserat sätt förstår hur stort behov av liknande projekt det finns. Sidan ska heta Vulkan och ska öppnas nu i november, är det tänkt.

Det har funnits olika möjligheter till egenhändig utgivning förut, print-on-demand till exempel, men det är ganska dyrt ändå. När jag ville publicera min diktsamling Vargåret, har jag valt att göra allt själv hela vägen fram till att boken skulle limmas ihop, förses med pärmar och beskäras. Då anlitade jag ett lokalt tryckeri. Innan dess räckte det med en dator, en skrivare och massor med tålamod hemma på min kammare. Resultatet av ansträngningen blev hundra exemplar av Vargåret till en ganska liten kostnad, med ISBN-nummer och allt. Idag har jag bara några stycken kvar, lokaltidningen "förbarmade sig" och skrev en liten artikel och Stadsbiblioteket har köpt in några stycken. Under arbetets gång hade jag stor nytta av handboken Att göra sin egen bok av Krister Gidlund. Många nyttiga tips och råd om allt det praktiska - redaktionellt, typografiskt och tekniskt.

Att få hålla sin egen bok i handen och känna doften av trycksvärtan är en underbar känsla. Men det gäller att vara envis.