torsdag, november 08, 2007

Damernas detektivbyrå

I gårdagens litteraturprogram Babel visades en intervju med Alexander McCall Smith, reportern träffade honom i Botswana. Det var intressant.

Jag tror att alla numera känner till böckerna om Mma Ramotswe, Botswanas första kvinnliga detektiv - Damernas detektivbyrå med flera av Alexander McCall Smith. Jag har läst fem stycken, tror jag, vet inte exakt. Det lär finnas nio, vet inte exakt det heller. Men de är ett boktips införkyliga och långa vinterkvällar.

Jag gillar böckerna om Mma Ramotswe för avkopplingens skull. De är anspråkslösa och underhållande och det bästa av allt - det finns en inneboende godhet i dem. Godhet, livsglädje, ödmjukhet, medmänsklighet, självklar vardagsmoral och förnöjsamhet. Förvisso väcker inte böckerna några djupa tankar, men man blir glad av dem. Det är inte så dumt det heller. Någon av böckerna läste jag med öronen (på cd) och det var en dubbelt trevlig upplevelse, eftersom det är Babben Larsson som har läst in berättelserna om Mma Ramotswe. Hon är som klippt och skuren för texten.