fredag, november 16, 2007

Barnböcker

Dagens bokinköp


Hur många vuxna ägnar en del av fredagkvällen åt att läsa barnböcker endast för sin egen skull och utan att det ens finns barn i närheten? Jo, åtminstone en - jag. Idag har jag nämligen köpt Var är min syster? av Sven Nordqvist och Nöff nöff Benny av Barbro Lindgren och Olof Landstöm. Vilka böcker! Jag kan inte slita mig ifrån dem. Redan nu är jag avundsjuk på de småungar som ska få dem i julklapp så småningom, vilket i alla fall är tanken med inköpet. Men man vet aldrig med mig... Det roliga med riktigt bra barnböcker är att de innehåller så många dålda budskap till vuxenvärlden, sånt som man bara uppfattar och kan skratta åt när man är stor. Titta på kossorna som ligger på backen och halsar burköl, är de inte söta? (Strunt samma om de inte är politiskt korrekta.) Sven Nordqvist fantasi är totalt obegränsad, helt utan hämningar. Och nöff nöff grisarna, de skulle man kunna äta upp, så gulliga som de är. Busiga som vilka bröder som helst, den lille vill göra allt som den store gör. Någon som känner igen modellen, kanske?


Ur boken Var är min syster


Ur boken Nöff nöff Benny