onsdag, november 14, 2007

Astrid 100 år idag!

Sagotanten Astrid Lindgren skulle fylla 100 år idag (DN, SvD). Grattis kära Astrid! Och ett stort tack! När min son var tre år gammal, köpte jag Vi alla barn i Bullerbyn till honom. På den tiden bodde vi fortfarande i Tjeckien, så boken var på tjeckiska (se bilden). Vi läste i den varje dag och han kikade över min axel för att se bilderna och bokstäverna, ville att jag skulle föra mitt finger där jag just läste. Snart märkte han om jag "råkade" missa ett ord eller en mening. När han var fyra började han läsa själv, plötsligt kunde han det bara, vi var lika förvånade båda två över vad som hade skett. En segerlycka i hans ögon som inte går att glömma. Genom Astrid Lindgrens berättelser upptäckte min son böckernas värld och läsandets förtrollade värld och är idag en ganska beläst ung man. Och naturligtvis har jag sparat sonens första favoritbok, den som lärde honom att läsa. När vi flyttade till Sverige var min son fem och ett halvt, fick börja på lekis direkt för att lära sig svenska. Den första sången han lärde sig, utan att ens förstå hela texten, var Idas visa. Så viktig var Astrid i mitt barns liv.