måndag, oktober 08, 2007

Resdagbok - dag 8

Gustav Klimts tavla Kyssen ar just sa magnifik som ryktet sager. Det ar alltid lite speciellt att sta ett par meter ifran ett stort konstverk och i lugn och ro begrunda det. Det ar ocksa en sorts magi, tycker jag.

Hela lordag var vi alltsa i Wien, en stad som jag har ett personligt forhallande till - ett romantiskt forhallande. Wien betyder karlek for mig, eftersom min man och jag brukade tillbringa nagra helger per ar dar pa den tiden da jag fortfarande bodde har i Brno. Numera reser vi inte sa ofta till Wien, av naturliga skal.

Sondagen (alltsa gardagen) fortlopte snabbt inne pa ett IKEA-varuhus. Min syster och hennes sambo har en ny lagenhet och det ar mycket som behovs. Jag var inbjuden att delta i IKEA-besoket i egenskap av sakkunnig, som om jag visste allt om IKEA:s varor och utbud bara for att jag lever i Sverige. Fast det ar klart, jag kan lasa och oversatta alla varors fyndiga namn, det kan inte de. En merit lika god som nagon. Sjalv har jag kopt en staltermoss 500 ml for 129 tjeckiska kronor. Vet inte om det ar ett fynd, kanner inte till priset i Sverige, men jag behover en ny liten termoss och slog till. En IKEA-termoss importerad fran Tjeckien - ar det inte lite kul? Den tar inte sa mycket plats i resvaskan heller.

I fallet med de bortbytta bebisarna blir det sa att alla foraldrarna ar overens att byta barnen med varandra. Blod ar tjockare an vatten. Bytet ska ske successivt men vara klart fram till jul. Forlossningskliniken tanker betala tva semesterveckor nagonstans at bada familjerna sa att de kan lara kanna varandra. Jag tycker att det ar hemskt att tvingas klippa av ett kansloband och knyta ett annat, som pa befallning. Ar det mojligt? Hur slutar man att alska ett barn som man i tio manader har betraktat som sitt eget och borjar alska ett annat som man nyss har sett for forsta gangen fast man vet att det ar av ens eget kott och blod? Vilka livsoden det finns. Verkligheten overtraffar alltid dikten.

Och sa blir det lite tjeckisk film, maste passa pa och ga pa bio. I kvall ska vi alla se en ny film, ryktet sager att den ar bra. Den heter Medvídci (Nallebjornarna). Sen blir det en middag, kanske.

Ett negativt inslag i min visstelse i barndomsstaden ar att jag blivit sa-in-i-Norden forkyld. I gar kvall trodde jag nastan att jag fick influensa, den har redan borjat harja har, men ont i halsen gick over, tack och lov.