torsdag, oktober 04, 2007

Resdagbok, dag 4

I gar eftermiddag tillbringade jag en dryg timme pa ett bokcafé som samtidigt ar en stor bokhandel och dessutom inrymmer ett galleri. En supertrevlig miljo. Jag var sjalv, skulle vanta pa syrran som hade nagra arenden under eftermiddagen. Eftersom jag sallan lamnar hemmet utan en bok i vaskan, var jag bara "tvungen" att sla mig ner vid ett av caféborden, bestalla ett litet glas rodvin och plocka fram min nyinkopta roman Varats olidliga latthet av Milan Kundera. Dar satt jag och laste, smuttade pa vinet och njot av bade miljon och romanen. I bakgrunden spelades musik av Edith Piaf. Ett tag trodde jag att jag befann mig i Paris, snarare an i Brno. Helt underbart. Tack vare konsten pa caféets vaggar blev jag sugen pa mera och gick sen en gallerirunda. Mycket trevligt. Saknade inget. Nar min syster ringde var jag redo att ga och ata en latt middag med henne.

Idag var det shopping tillsammans med min mamma. Vi skulle hitta nagot som sa smaningom skulle bli julklapp till barnbarnet (min son, alltsa) och aven en fodelsedagspresent i efterskott till mig. Vi var mer an framgangsrika. Till mig blev det ett snyggt smycke och en lacker svart handvaska i skinn (utom bocker har jag namligen en viss svaghet for handvaskor ocksa).

Tjeckiska nyheter toppas idag av en handelse som ar lika ovanlig, tror man, som hemsk for alla inblandade - ett ungt foraldrapar har under flera manader misstankt att deras dotter inte var deras egen och nu har DNA-tester visat att den nu tio manader gamla flickan inte ar deras biologiska dotter och att det skett ett byte pa BB. Samma dag foddes det fyra flickor pa den aktuella kliniken och alla var tvungna att lamna DNA-prov. Idag offentliggjordes resultatet och man vet vilka andra foraldrar som ocksa fatt sin dotter utbytt. De forsta foraldrarna vill byta tillbaka, vad de andra foraldrarna vill ar annu inte kant. Vad hemskt det maste vara. Tio manader ar en mycket lang tid. Nu hoppas myndigheterna att aven den andra familjen vill byta, for annars blir det ett juridiskt bekymmer av stora och otrevliga matt. Och naturligtvis kraver de forsta foraldrarna skadestand, en miljon kronor for varje manad som gatt, vilket de sakert kommer att fa.