onsdag, oktober 31, 2007

Blogga eller bloka?

En ny litterär genre är född – en så kallad blok. När en blogg förvandlas till en blok, hamnar den i bokhyllan. En dröm för många bloggare, kanske. En blok är alltså en bok som baseras på bloggar och förra året instiftades till och med världens första blokpris – Lulu Blooker Prize. Men egentligen är inte bloker-genren så ny som man skulle kunna tro. Tvärtom handlar det om en ganska gammal företeelse, det är bara mediet som är nytt - brevromaner och dagboksromaner har funnits i litteraturhistorien under flera århundraden. En blok är bara en ny variant på dessa, man behöver inte vara litteraturprofessor för att se parallellerna.

Att skriva på bloggen/bloken skapar naturligtvis en välkommen disciplin då bloggaren/blokaren är tvungen att regelbundet fylla ett tomrum, man har en läsekrets som dagligen förväntar sig en fortsättning, vilket kanske är just det som är skillnaden jämfört med traditionellt skrivande oavsett genre.

Än så länge är den skönlitterära bloken rätt sällsynt och de blokar som finns är vanligtvis självbiografiskt inriktade. Verklighetsbaserat innehåll ligger, nog så begripligt, närmast till hands. Fiction som blok måste vara mycket svårare att ägna sig åt.

Men observera att alla bloggar inte passar som böcker och det är inte vem som helst som klarar av att skriva en bok i direktsändning. Själv tänker jag fortsätta med att blogga, det räcker för mig.