fredag, oktober 12, 2007

Barnbyte nådde Sverige

Intressant! Även svensk press (SvD) uppmärksammar nu för fullt skandalen med de förväxlade tjeckiska barnen som jag skrev om tidigare här och här. I Tjeckien råder det fortfarande upprörda känslor och fler liknande händelser rullas upp, även om inte med så långvariga konsekvenser som i fallet med flickorna Veronika och Nikola. Det är ju obegripligt att det kan ske ett barnbyte efter förlossningen över huvud taget.

Företaget som säljer DNA-tester tjänar nu stora pengar på histerin bland småbarnsföräldrar. Psykologer uttalar sig om risker för framtida psykiska men för båda barnen, jurister uttalar sig om skadeståndskraven, sjukhuset och polisen letar efter de skyldiga eftersom alla vill ha en syndabock, helst fler. Journalister har belägrat familjernas hus i jakt på bilder och intervjuer, de får inte längre vara i fred.

För närvarande lär ett tjugotal personer (anställda på sjukhuset) ha drabbats av misstankar om att ha gjort ett tjänstefel eller en försummelse. Sjukhusdirektören vill inte avgå, han känner sig inte skyldig. Å andra sidan hörs det elaka röster om att föräldrarna har bytt barnen med flit för att kunna få ut mångmiljonbelopp i skadestånd. Bakom det resonemanget finns antagligen bara vanlig avundsjuka - tio miljoner kronor (tjeckiska) är mycket pengar för en vanlig människa.

Egentligen förstår jag inte hur det är möjligt att en mamma (och en pappa) en dag efter förlossningen inte märker att hennes (hans) barn plötsligt är nästan 1,5 kilo "magrare" respektive "tjockare". Så stor viktskillnad var det nämligen mellan barnen. Varför har ingen reagerat redan då? Det är just den frågan som alla i Tjeckien ställer sig.

På den tjeckiska tidningen iDNES-hemsida finns en hel special om fallet, alla artiklar som hittills publicerades och bilder för den nyfikne utan kunskaper i tjeckiska.