lördag, september 22, 2007

Överdrivet rykte om bokens död

Ryktet om bokens död är något överdrivet, som tur är. Vi som köper böcker blir antingen allt fler, eller så är det fler böcker vi inhandlar. Förra året har 70 till 80 miljoner nya böcker hamnat i våra bokhyllor, i snitt blir det cirka drygt tio nyinköpta böcker per person, barn under tio år är ej inräknade. Ett stort grattis till oss! Kram, kram. Kan inte någon räkna ut hur många hyllmetrar 80 miljoner böcker blir? (Själv är jag rätt usel på matte, tyvärr.)

Samtidigt har jag läst att antalet besökare på våra bibliotek minskar, men man ska inte blanda ihop äpplen och päron. Antalet fysiska besökare är äpplen, medan antalet utlåningar är päron. Päronen ökar. Också tur. Att det blir färre äpplen beror på att många gör bokningar, omlån med mera på nätet, vilket är helt naturligt och logiskt. Det viktiga är ändå antalet päron, eller hur.

När det gäller mig personligen, brukar jag låna endast cd-böcker eller faktaböcker. Att låna skönlitteratur i pappersformat fungerar dåligt för mig, eftersom jag har ett något udda förhållande till böcker. Dels vill jag helst äga boken i fråga för att kunna gå tillbaka till den när helst det faller mig in (bortsett från att jag vill göra understrykningar), dels måste jag "känna för" boken, vara på rätt humör och i rätt sinnensstämning och det är inte säkert att detta inträffar just under lånetiden. Jag antar att jag därmed är bokhandlarnas drömkund.