lördag, september 29, 2007

Resklar med reslust

Jag ska ut och resa. I morgon söndag. Till Tjeckien, det hemland som jag har fått med modersmjölken. Varför heter det fädernesland och inte mödernesland? Det heter ju modersmål. Beror benämningen på att landet är något som män (fäder) av tradition styr och försvarar, medan språket är något som barnen av tradition lär sig av sina mödrar? Orden kan inbland vara väldigt ojämställda, har du tänkt på det? Men i alla fall... Jag ska ha 12-dagars semester och åka på besök till min mamma och min älskade syster. Min tjeckiska hemstad heter Brno och ligger ungefär 19 mil öster om Prag och 16 mil norr om Wien. Det är en stad som alltid varit vacker och som ändå blir bara vackrare och vackrare. Förut, kanske på 1800-talet, kallades staden för Wiens förort. Dels för att Brno ligger så nära Wien, dels för att det har liknande arkitektur och historia.

Förutom min mamma, min syster och hennes familj ska jag träffa mina gamla tjejkompisar från grundskolan, de som har bestått som mina vänninor. Det har gått ett år sedan sist. Jag har saknat.

Det är bara en sak jag undrar och det är hur det blir med bloggandet. Jag vill hemskt gärna skriva regelbundna inlägg även under min vistelse i Tjeckien, har redan bett min mamma att ta reda på var det finns närmaste internetdator någonstans. Det finns internetdatorer lite överallt, sa hon. Hoppas det. Men om det dröjer tills nästa inlägg här på bloggen dyker upp, så vet du varför.

Under tiden länkar jag till intressanta sidor om Brno: Sevärdheter , Historia , Fakta .