måndag, augusti 27, 2007

Chiquita och Lindex

Jag bojkottar Chiquitas bananer, har inte köpt en enda av deras bananer på säkert tre månader. Förut köpte jag dem ibland när de kravmärkta var slut, för bruna eller för gröna. Men inte nu längre, nu blir jag hellre utan eller tar ett äpple i stället. Chiquita-bolaget är ett skurkbolag som först låtit mörda fackliga representanter i de områden där deras bananer odlas och sen anlitat ett PR-skurkbolag för att förbättra sitt nedfläckade yrke. Jag tänker aldrig mer äta deras jävla bananer.

Förra veckan var jag på stan och handlat höstkläder: byxor, blusar och kofta på Lindex. Jag handlar nästan alla mina kläder på Lindex då jag tycker att deras kläder är snygga, prisvärda och passar min kropp. Har alltid handlat där. Och nu kommer katastrofen! I dagens tidning läser jag att Lindex också är ett skurkbolag som man borde bojkotta eftersom det inte följer de uppförandekoder om förbud mot barnarbete, tvångsarbete och diskriminering som finns. Det har gjorts en stor undersökning av hur stora klädkedjor bedriver miljö- och etikarbete i produktionen, som mest kunde man få 100 poäng. Lindex har kammat hem futtiga 17! Det är föga tröst att Benetton och Esprit är ännu sämre (9 resp 4 poäng) för där handlar jag aldrig och nu tänker jag definitivt inte börja. HM däremot har klarat sig bra (73 poäng). Jag har inget utpräglat förhållande till HM fast det händer att jag köper ett och annat basplagg där.

Jag tycker att det är viktigt att ta ställning till saker och ting och agera i det lilla, göra så gott man kan även till vardags. Så nu har jag fått något att bita i. Blunda eller vara konsekvent? Det är det som är frågan… Det är så mycket lättare att vara politiskt korrekt i fråga om bananer, känns det som. Fast försöka ska jag göra.