onsdag, juli 04, 2007

Kolya

Jag kan inte låta bli att tipsa om den tjeckiska filmen Kolya som visas på TV4 Film i kväll kl 21.00. Det är en varm historia som utspelar sig i Prag 1989 i dåvarande Tjeckoslovakien. Huvudpersonen är en pank cellist - ungkarl i 55-årsåldern, tillika kvinnotjusrae - som ingår skenäktenskap med en ryska och på köpet får en liten rysktalande pojke vid namn Kolya på halsen efter att mamman stuckit till Tyskland. Till historien hör också att att cellisten har fått hela sin musikaliska karriär förstört efter att öppet ha uttalat sitt missnöje med den sovjetiska invasionen i augusti 1968 och både han och hans närmaste har alltid sett rött så fort ordet "ryss" dykt upp i något sammanhang. Det är en underbar film med mycket humor, värme och livsglädje, alla motgångar till trots.

Tjeckisk humor är lite speciell och en del går tyvärr förlorad när man översätter till svenska. Jag minns att när jag, min son och min man tittade på Kolya första gången tillsammans, låg min son och jag dubbelvikta av skratt medan min man inte hängde med allas. Vi fick förklara poängen som inte alls framgick av textremsan och då skrattade han också. Det är synd när det blir så, men inte alls ovanligt. Det går aldrig att översätta allting.

Så om du inte har någonting annat för dig i kväll och har tillgång till TV4 Film, titta på filmen. Och om du inte har TV4 Film kan du hyra filmen på dvd. Jag tror inte du blir besviken. Den har faktiskt blivit nominerad till Oskar för bästa utländska film 1997.

Mycket nöje, jag ska självklart titta - igen - fast jag har sett den flera gånger.